Verkeer
Stuur appje
Zoek

FIXbrigade Almelo pakt tochtige huizen aan en verlaagt energierekening

De dagen worden kouder en dat merken ze bij de FIXbrigade Almelo. Met simpele ingrepen door de handige fixers worden huurders kosteloos geholpen bij het isoleren van hun woning. Tochtige huizen worden aangepakt en dat helpt de energierekening te drukken.

Een busje met een drietal klussers is deze maandagmorgen onderweg naar een seniorenwoning. “Fijn dat jullie er zijn, het is hier behoorlijk tochtig”, klinkt het al snel bij binnenkomst. De bewoners lieten zich overtuigen door hun enthousiaste buren. “Jullie hielpen de buren en toen dacht ik: dat wil ik ook graag.”

Landelijk initiatief

De FIXbrigade is een landelijk initiatief en inmiddels actief in meer dan 25 gemeenten. Ze richten zich vooral op mensen met een laag inkomen in slecht geïsoleerde woningen die daardoor met hoge energiekosten kampen. Per woning wordt bekeken welke energiezuinige maatregelen genomen kunnen worden. Daarnaast geeft de FIXbrigade advies over energiebesparing.

Geoliede machine

De klusploeg van FIXbrigade Almelo werkt als een goed geoliede machine. De klussers bespreken de situatie met de bewoners en gaan vervolgens aan de slag. Van het vervangen van tochtstrips en kitranden tot het aanbrengen radiatorfolie. Ook oudere lampen worden vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Zelfs de brievenbus wordt tochtvrij gemaakt.

Hulp

“We weten niet precies hoeveel het op de energierekening bespaart, maar bewoners merken al gauw dat hun huis meer warmte vasthoudt”, vertelt coördinator Monique Sanderink. “Vaak bellen mensen ons omdat ze enthousiast zijn geworden door buurtbewoners. Wat aangeeft dat onze hulp gewaardeerd wordt.”

Wijkteam

Sanderink legt uit dat de FIXbrigade niet alleen helpt met isolatie, maar tegelijkertijd opereert als een soort ‘wijkteam’. “Onlangs was bij iemand een trapleuning stuk. Dan kunnen wij contact opnemen met de woningcorporatie om dat te laten repareren.” Daarnaast verbindt de FIXbrigade bijvoorbeeld senioren die behoefte hebben aan meer sociaal contact met welzijnsorganisatie Avedan.

Interview: Bjorn Blom / Video en montage: Bo Bruinink

icon_main_info_white_glyph

FIXbrigade

Huurders kunnen gratis (isolatie)hulp krijgen. Kijk voor meer informatie op de website van Avedan.

De FIXbrigade is een samenwerking tussen Avedan, Ontplooj, FIXbrigade NL, Gemeente Almelo, Sint Joseph en Beter Wonen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.