Verkeer
Stuur appje
Zoek

ROC van Twente wil ondanks bezuinigingen Rijk door met Maatschappelijke Diensttijd voor studenten

20231212 22 irma bruggeman de mollerwerf
Studenten aan het werk bij het project Make & Meet op Kunstwerkplaats De Möllerwerf in Hengelo.
Beeld: Irma Bruggeman / De Möllerwerf

Het ROC van Twente blijft zich de komende jaren inzetten voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT) voor studenten, een programma waarin jongeren zich vrijwillig kunnen inzetten voor een ander en daarmee nieuwe talenten kunnen ontdekken. De school volgt daarmee ROC Mondriaan in de regio Den Haag, dat ook doorgaat met het programma.

Het kabinet-Rutte IV trok destijds 200 miljoen euro per jaar voor MDT, maar het huidige kabinet-Schoof haalt de broekriem aan in het onderwijs en maakt een einde aan het programma. Het gevolg: de toekomst van veel MDT-projecten in Nederland is onzeker met gevolgen voor jongeren, ook in Twente.

'Meer zelfvertrouwen, betere skills'

ROC van Twente zet zich al jaren in voor Maatschappelijke Diensttijd-projecten. Sinds januari wordt het zelfs ROC-breed aangeboden aan studenten. Els Falkmann werkt als projectleider bij de onderwijsinstelling. Ze ziet wat Maatschappelijke Diensttijd (MDT) met studenten doet. "Studenten krijgen meer zelfvertrouwen, werken aan hun skills, nemen weer initiatief en krijgen een andere focus."

Audiofragment
Els Falkmann van het ROC van Twente over het belang van Maatschappelijke Diensttijd-projecten
Els Falkmann van het ROC van Twente over het belang van Maatschappelijke Diensttijd-projecten.

Falkmann vertelt over twee lopende projecten. Ten eerste PASTA, dat is een project waarin studenten een passende stage volgen. Het is gericht op studenten die regelmatig zijn uitgevallen, om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld door een negatieve ervaring bij een reguliere stage. In het project wordt goed gekeken naar de wensen en behoeften van een student. Doel is om ze weer maatschappelijk betrokken te maken op een laagdrempelige manier. "Ze kunnen aan het werk bij zorginstellingen of bij bedrijven. Daar krijgen ze dan opdrachten en durven van daaruit weer een volgende stap te maken."

Een ander project is Make & Meet, een project op Kunstwerkplaats De Möllerwerf in Hengelo.

Onderwijsprogramma

Nu het kabinet de geldkraan dichtdraait, wordt er echter niet stil gezeten bij de Twentse onderwijsinstelling. Falkmann heeft deze week zelf nog met ROC Mondriaan in Den Haag gesproken om te horen hoe ze het daar aanpakken. "De school heeft daar bepaald om het programma te implementeren in het onderwijsprogramma en het te doen van bestaande middelen."

“Als een student uitvalt en bij de gemeente terecht komt, dan gaat dat uiteindelijk veel meer geld kosten.”

Ook bij het ROC van Twente wordt gekeken of bestaande projecten zoals PASTA geïntegreerd kunnen wordt in de bestaande dienstverlening. Er wordt ook gekeken naar verdere samenwerking met het bedrijfsleven. Het project in Twente kan nog door tot 2026, maar daarna moet er op één of andere manier een andere bron worden gevonden om de kosten te dekken om het programma te continueren.

Als het aan Falkmann ligt dan wordt er alles aan gedaan om de bestaande MDT-projecten voort te zetten. Dat het kabinet bezuinigt op onderwijs vindt ze een verkeerde keuze: "Als een student uitvalt en bij de gemeente terecht komt, dan gaat dat uiteindelijk veel meer geld kosten."

Gezamenlijke lobby

De ROC's in het land trekken ondertussen samen op in een lobby naar Den Haag. Er zijn inmiddels regionale en landelijke overleggen over de MDT-projecten en hoe er toch financiering kan komen. "We moeten ons met elkaar sterk maken. Met elkaar kun je landelijk een vuist maken. Je moet vanuit een duidelijke visie laten zien waar we voor staan. Die initiatieven zijn er nu."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.