Het begint er op te lijken dat de Oldenzaalse politiek het zicht op de toekomst begint te verliezen door de groeiende stapel ambtelijke en bestuurlijke toekomstvisies. Bij de behandeling van de Economische Visie in het Politiek Forum werd van verschillende kanten gevraagd wat deze visie – gemaakt door een extern bureau – eigenlijk toevoegt. Opvallend genoeg werden de meest fundamentele vragen gesteld door iemand ‘van buiten’: Fons Seiger van de Stichting Oost-Deurningen. “Er ontbreekt in deze visie een breder beleid waarbij de focus minder op groei, groei en groeien ligt.”
Seiger kreeg bijval van onder meer de WG en D66, maar ontlokte Edgar Visscher (VVD) ook de volgende pavlov-reactie: “Waar moeten al die mensen werken en van eten als u de bedrijven weg wilt hebben?!” Inspreker Seiger, die z’n eigen Stichting Oost-Deurningen ‘praktijkgericht en realistisch’ noemde, betitelde de economische stip op de Oldenzaalse horizon als ‘niet realistisch’. Te veel wordt in de Economische Visie volgens hem de nadruk gelegd op de economische motor (bijdrage aan het bruto binnenlands product) en te weinig aan brede welvaart (door de Twente Board gemunt als Bruto Twents Geluk).
Ook wordt er volgens Seiger te weinig rekening gehouden met natuurwaarden bij het ontwikkelen van bedrijventerreinen. Als concreet voorbeeld noemde hij de verlegging van de ‘waterparel’ Deurningerbeek. “Heeft deze verlegging te maken met mogelijke toekomstige bedrijfsontwikkelingen?” Volgens Seiger zijn de bewoners in de buurt van bedrijventerrein Hanzepoort West en de stichting Oost Deurningen ‘tot in de tenen gemotiveerd’ om het groen bij de drie landgoederen en de landschapswaarden daar te beschermen. De stichting Oost-Deurningen vindt de jarenlange wisselende bestemmingen in de buurt van Hanzepoort onacceptabel.
Nu Hanzepoort West in de Economische Visie wordt genoemd als mogelijke uitbreidingslocatie, vraagt Seiger zich af of Oldenzaal niet al een ‘waterhoofd’ aan bedrijventerreinen heeft. “Hoe kan de gemeente Oldenzaal aan de burger verantwoorden om deze bedrijven steeds ten koste van de waardevolle natuur en landgoederen te laten uitbreiden.” Bij dit alles moet volgens Seiger ook nog rekening worden gehouden met toenemende arbeidsmigratie en de steeds groter wordende personeelstekorten.
Intussen spitste het debat tijdens het Politiek Forum zich vooral toe op de vraag wat de Economische Visie eigenlijk toevoegt. Edgar Visscher (VVD) ging zelfs zo ver te stellen dat hij ‘niks nieuws’ had gelezen. “Hadden onze eigen ambtenaren dit niet op kunnen schrijven?” Bovendien bleek dat de verschillende toekomstvisies elkaar vaak overlappen, maar soms ook tegenstrijdige uitgangspunten bevatten. Zo wees Nick Kramer (PvdA) er op dat in de toekomstvisie voor de detailhandel staat dat in een compacte binnenstad winkels plaats moeten maken voor wonen, terwijl de Economische Visie ruimte laat voor een andere invulling. Voor Natascha Oorthuis (Groen Links) was het debat aanleiding om te vragen om ‘in kaart’ te brengen hoeveel verschillende toekomstvisies er precies liggen….