Verkeer
Stuur appje
Zoek

Overijssel stelt regels voor maximaal 90 windturbines vast, maar ziet beperkingen in Twente

Pexels pixabay 33062
Beeld: Pexels

De inspraak van ruim honderd bijna louter bezorgde inwoners ten spijt zet Overijssel het beleid voor windturbines door. Woensdagavond gingen Provinciale Staten akkoord met het vaststellen van de voorkeursgebieden - en bijbehorende regels - voor maximaal 90 windturbines. Wel gelden er binnen Twente een paar extra beperkingen, die vooral gevolgen kunnen hebben in Hengelo en Enschede.

De huidige Statenleden in Overijssel hebben een besluit met zoveel maatschappelijke impact waarschijnlijk nog nooit hoeven nemen. Honderden zienswijzen werden ingediend tegen beleidsregels voor windturbines in de provincie. En in aanloop naar de Statenvergadering, verspreid over twee dagen, maakten 106 inwoners gebruik van hun spreekrecht.

Landelijk versus provincie

Voor veel insprekers, waaronder actiegroepen en zelfs enkele wethouders, was de boodschap duidelijk: sta de ontwikkeling van windturbines niet toe of wacht op z'n minst tot er nieuwe landelijke afstandsnormen zijn vastgesteld. Dat kan nog wel (meer dan) een jaar duren.

“De grootste partij tekent gewoon bij het kruisje”

De hoop van tegenstanders was vooral gevestigd op de grootste coalitiepartij, BBB, die te boek staat als 'anti-windmolenpartij'. Immers, de landelijke afdeling van de BoerBurgerBeweging zegt geen windturbines op land te willen. Maar in Overijssel zit de partij vast aan een coalitieakkoord met VVD, PvdA, GroenLinks en SGP, waarin juist ruimte voor windenergie wordt beloofd.

Kritiek op de coalitieleider

Het mag dan ook geen grote verrassing heten dat BBB Overijssel deze woensdag de verhoudingen binnen de coalitie niet op scherp zet. Voorafgaand aan de vergadering was al bekend dat de partij mee zou gaan in het Statenvoorstel, dat daarmee een ruime meerderheid kreeg.

En dat kwam BBB op felle kritiek te staan. "De grootste partij tekent gewoon bij het kruisje", wreef de PVV de vijftien zetels tellende fractie aan. Fred Kerkhof (JA21) riep de coalitiepartij tevergeefs op om lef te tonen. "Ik maak me zorgen dat u een desastreuze beslissing neemt, waar u later spijt van heeft."

BBB: niet tegen te houden

Volgens BBB-Statenlid Annette Nijhuis wordt haar fractie ten onrechte beschuldigd van 'kiezersbedrog'. Volgens haar zit de BoerBurgerBeweging simpelweg vast aan bestaand (inter)nationale klimaatafspraken en is het juridisch niet mogelijk om windturbines helemaal tegen te houden. "Dit voorstel beperkt juist het aantal windturbines", aldus Nijhuis.

Lees verder onder de afbeelding.


20240522 Programmeringsafspraken windenergie windturbines overijssel grote kaart
De programmeringsafspraken en voorkeursgebieden voor windturbines.
Beeld: Provincie Overijssel

Dat 'beperken' houdt overigens in dat er vier clustergebieden worden aangewezen (in Twente: langs de A35 en de A1) waar windturbines welkom zijn. Daarbuiten mogen turbines alleen in clusters van minimaal vier worden geplaatst. Per gemeente geldt een maximum aan opgewekt vermogen.

Buffer bij Almelo-De Haandrik

Vanuit de Provinciale Staten werden dertig aanvullingen en aanpassingen (moties en amendementen) op het beleid voorgesteld, waarvan er slechts enkele op een meerderheid konden rekenen. Er wordt bijvoorbeeld een 'bufferzone' van twee keer de tiphoogte van een turbine aangehouden rondom het schadegebied van het kanaaldrama Almelo-De Haandrik.

Oppositiepartijen hadden een zone van 4 kilometer gewild, maar dat is volgens anderen juridisch niet haalbaar. Wel is met en andere motie opgedragen dat initiatiefnemers voor windturbines binnen 4 kilometer van kanaal Almelo-De Haandrik de gevolgen van trillingen expliciet moeten onderzoeken.

De radar van Thales

Ook rondom Thales, het grootste defensiebedrijf van Nederland, wordt in opdracht door Provinciale Staten terughoudendheid met windturbines verwacht. Het bedrijf is gevestigd op het Hightechpark in Hengelo en werkt vanuit daar aan geavanceerde radarsystemen.

Tijdens de inspraakronde, eind vorige maand, vertelde een woordvoerster van Thales niet voor het eerst dat windturbines deze radarsystemen - en daarmee het werk van het defensiebedrijf - kunnen verstoren, onder meer door reflecties en schaduwen.

  • 1 cirkel thales 6km
    Een cirkel van 6 kilometer rondom Thales in Hengelo op de kaart (1) en de situatie in Boekelo uitgelicht (2).
    Beeld: Freemaptools.com
  • 2 cirkel thales bij boekelo
    Een cirkel van 6 kilometer rondom Thales in Hengelo op de kaart (1) en de situatie in Boekelo uitgelicht (2).
    Beeld: Freemaptools.com

Gedeputeerde Tijs de Bree zal met de directie van Thales in gesprek moeten om te kijken onder welke voorwaarden er windturbines in de omgeving mogelijk zijn. In de vergunningverlening moet het belang van het defensiebedrijf worden meegewogen.

De gemeente Hengelo laat al onderzoek doen door TNO. Thales noemde vorige maand zelf dat een cirkel van 6 kilometer rondom de radar vrij moet zijn. Als hieraan straks wordt vastgehouden, zullen windturbines bij het knooppunt A1/A35 op de grens van Hengelo en Borne niet mogelijk zijn. Ook voorkeursgebied De Marssteden in Enschede valt binnen die cirkel.

Juridische stappen

Saillant is dat de cirkel van 6 kilometer precies door het veld ten zuiden van Sportpark De Zweede loopt. Uitgerekend het perceel waarvoor al afspraken zijn gemaakt voor de mogelijke komst van een windturbine. Het blijft voorlopig afwachten in hoeverre dergelijke plannen gevolgen hebben voor Thales.

Daarnaast is de gemeente Enschede een van de gemeenten (net als Rijssen-Holten, Dinkelland en Wierden) waar men niet blij is met het ingezette beleid van de provincie. Bij 1Twente Vandaag zei de Enschedese wethouder Niels van den Berg vorige maand dat hij zelfs juridische stappen wil nemen als de plannen worden doorgezet. Hij wil dat wordt gewacht met vergunningprocedures tot landelijke afstandsnormen bekend zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.