Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad: 'Zorg dat Villa Tichelwerk wél voor Hengelo behouden blijft'

241010 villa tichelwerk
Wat moet er gebeuren met Villa Tichelwerk, een rijksmonument?
Beeld: stichting saxion

Villa Tichelwerk en de ernaast liggende schoolgebouwen komen in handen van de gemeente Hengelo. De villa uit 1885 is, net als de schoolgebouwen, eigendom van stichting Saxion, maar de onderwijsinstelling wil van de panden af. De schoolgebouwen blijven ook in de toekomst gebruikt worden voor die functie, maar wat moet er gebeuren met de villa, een rijksmonument? Het kwam woensdagavond ter sprake in de gemeenteraadsvergadering.

De schoolgebouwen, waar tot dit jaar nog de particuliere onderwijsinstelling SvPO gevestigd was, komen goed van pas nu Hengelo de komende jaren voor een grote opgave staat wat betreft nieuwbouw en renovatie van de eigen schoolgebouwen. Voor de aankoop van de panden is in de kadernota van 2022 al een krediet beschikbaar gesteld van 1.243.256 euro. Er is aan de raad nu nog eens gevraagd om 131.744 euro aan aanvullend krediet bij te leggen. De raad ging probleemloos akkoord.

Getaxeerd op 850.000 euro

Ook met gevraagde 250.000 euro voor Villa Tichelwerk ging de raad akkoord. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat het pand in april 2023 is getaxeerd op 850.000 euro. Overigens is er nog wel zeker 340.000 euro nodig voor het wegwerken van achterstallig onderhoud.

Badhuis en Storkbieb

Het merendeel van de raadsleden stelt geen vragen bij de aankoop van de villa. Alleen ProHengelo, GroenLinks en ChristenUnie willen graag de wethouderlijke toezegging dat met het pand zorgvuldiger wordt omgegaan als met andere monumenten binnen de gemeente. Denk aan het Badhuis en de voormalige Storkbieb.

“Deze villa zou de perfecte plek zijn voor het Storkarchief”

Frank Peters (ProHengelo): "Houd dit pand asjeblieft in eigen beheer en kijk wat we er als gemeente mee kunnen." Nico-Tom Pen (GroenLinks): "Da's een goede suggestie van ProHengelo. Kijk welke functies er allemaal denkbaar zijn." Susanne van den Beukel wil wel een ideetje aandragen: "Het Storkarchief zoekt een nieuwe plek nu het niet langer terechtkan op het terrein van de KMS (Koninklijke Machinefabriek Stork, red.). Deze villa zou de perfecte plek zijn. Hij is immers ooit gebouwd als woonhuis van de familie Stork."

'Kleine toezegging'

Wethouder Gerard Gerrits kan geen harde beloftes doen, maar doet wel een 'kleine toezegging': "We zullen intern kijken of er andere functies zijn die we aan dit gebouw kunnen toekennen. De Erfgoedcommissie kijkt hierin uiteraard mee. Er komt daarna een brief naar de raad, aan de hand waarvan we in discussie kunnen gaan."

Gerrits: "Wat nu voorligt is een kans om een rijksmonument als dusdanig te behandelen en te behouden. In het raadsbesluit staat daarom ook 'dat de monumentale waarde belangrijker is dan de financiële opbrengst'."

241010 scholeneiland
Villa Tichelwerk wordt aangegeven met de rode pijl, de omliggende panden blijven in de toekomst beschikbaar als schoolgebouw.
Beeld: Google Maps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.