Ze oogstte de voorbije jaren veel lof met haar foto’s van geboortes. De Almelose DuPho-fotografe Moniek Aansorgh breidde haar ‘werkterrein’ uit naar de operatiekamers van ziekenhuizen om keizersneden vast te leggen. Dat mag ze nu ook gaan doen bij het ZGT in haar eigen woonplaats. ”Foto’s kunnen helpen bij het verwerken van de niet-natuurlijke bevalling.”
Dat de 46-jarige Almelose nu ook met haar camera welkom is op de OK van het ziekenhuis bij haar om de hoek, vindt ze vooral een verrijking voor aanstaande ouders die hier met een keizersnede bevallen en dat graag laten vastleggen. ”De geboorte van een kindje is voor ouders altijd een bijzondere en indrukwekkende gebeurtenis en soms ook zeer ingrijpend. Dan is het heel mooi om hier professionele foto’s van te hebben voor later. Voor mezelf is het leuk dat ik die foto’s nu ook kan maken in het ziekenhuis in de stad waar ik woon.”
Foto’s van een bevalling op de OK zijn niet alleen bijzonder om later terug te kijken, vaak zijn ze van veel grotere betekenis voor ouders, verzekert Moniek. Ze heeft in haar werkzame leven als geboortefotografe inmiddels genoeg gezien om vast te stellen dat dit soort foto’s kunnen helpen bij het verwerken van de bevalling. ”Zeker als het om een keizersnede gaat. Want daar hebben we het hier over. Wanneer je al een lange weg hebt afgelegd en het is niet mogelijk dat je kindje via de natuurlijke weg wordt geboren, is het extra belangrijk om de bevalling te kunnen herbeleven met foto’s.”
Moniek Aansorgh studeerde 4 jaar Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken in Groningen. Ze woonde en werkte daarna 10 jaar in Oslo op de radiotherapie. Met die achtergrond ging ze vorige week op de kop af 14 jaar geleden aan de slag met geboortefotografie. Bevallingen die anders lopen dan gedacht maakt ze vaker mee en ze weet wat foto’s voor deze mensen kunnen betekenen.
Ze heeft zich in geboortefotografie gespecialiseerd, ofschoon ze beslist nog voor andere mooie reportages is te boeken. “Ook daarin zie ik nog voldoende uitdaging hoor. Geboortefotografie is wel bovenaan komen te staan. Dat het nu ook in Almelose ZGT kan, maakt me echt heel blij. Ook in Almelo is hier onder aanstaande ouders vraag naar. En nu kunnen we het voor ze doen.”
Er komt voor ziekenhuizen wel wat bij kijken om een fotograaf op de OK toe te laten terwijl er een operatie wordt uitgevoerd. ”Goede afspraken tussen de geboortefotograaf en medisch personeel zijn van groot belang om de mensen op de OK ongestoord hun werk te laten doen. ZGT heeft die afspraken samen met DuPho Geboorte vastgelegd”, legt Moniek uit.
DuPho staat voor Dutch Photographers, een beroepsorganisatie voor beeldmakers op verschillende platforms, waaronder Dupho Geboorte. Moniek heeft zich in 2018 aangesloten bij DuphoGeboorte om kennis en ervaringen binnen de geboortefotografie te delen met collega’s die net zo enthousiast zijn over dit vak als zij is. “We leren van elkaar en zijn elkaars back-up als er onverhoopt iets zou zijn, waardoor je zelf plotseling niet naar een geboorte kunt gaan door bijvoorbeeld ziekte. Maar ook zakelijk en juridisch worden we ondersteund door Dupho en dat is fijn als zelfstandig ondernemer.”
Voor ziekenhuizen is de Dupho-fotograaf een zekerheid bij het toestaan van een fotograaf op hun OK. De fotografen hebben dan ook met een strak protocol te maken. ”Het is heel belangrijk om als fotograaf de regels op een OK te respecteren en te weten hoe je je op die plek gedraagt”, weet Moniek. ”Alleen dan is een goede samenwerking mogelijk.”
Andere bij ZGT aangesloten DuPhoGeboorte fotografen zijn Christie Agema, Rayke Knippers en Naomi Vonk. Ouders kunnen zelf contact opnemen met de fotograaf om een geboortereportage te plannen.