Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester Korteland ontbijt met Almelose leerlingen voor een gezonde start

Schalen met broden en beleg worden geserveerd op basisschool De Weier in Almelo. Leerlingen van groep 8 zijn samen met burgemeester Richard Korteland aanschoven voor een speciaal ontbijt. Dit zogeheten Burgemeestersontbijt stond in het teken van het ‘belang van een gezond ontbijt’.

De leerlingen van groep 8 beleefden een spannende ochtend: de burgemeester kwam op bezoek. Ze vroegen hem het hemd van het lijf over van alles en nog wat, maar zijn komst had vooral ook een serieuze ondertoon: “Ontbijten lijkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn ook kinderen die niet elke dag ontbijten", vertelde de Almelose burgervader.

Voedzaam ontbijt

Het initiatief van het Burgemeestersontbijt op school maakt deel uit van een landelijk programma waarin deze week maar liefst 239 burgemeesters samen met leerlingen uit hun gemeente ontbijten. Het doel van dit ontbijt is om het belang van een voedzaam ontbijt te benadrukken. Volgens initiatiefnemer het Nationaal Schoolontbijt is dat nodig; uit hun monitor van 2023 blijkt dat zo’n 72.000 kinderen in Nederland niet elke dag ontbijten.

“Ik kan me veel beter concentreren als ik wel heb ontbeten”
Thumbnail 3
Beeld: Björn van den Elst

Beter concentreren

Burgemeester Korteland hoopt dat gezamenlijke ontbijten, zoals deze ochtend op basisschool De Weier, de bewustwording vergroot over hoe belangrijk een gezond ontbijt is. “Zo’n ontbijt geeft kinderen een betere start van de dag.” De leerlingen van groep 8 waren het daarmee eens: “Als ik niet ontbijt, voel ik me suf”, vertelde één van de leerlingen. “Ik kan me veel beter concentreren als ik wel heb ontbeten.”

Programma Schoolmaaltijden

Naast het Nationaal Schoolontbijt maakt een aantal scholen in Almelo gebruik van het Programma Schoolmaaltijden, dat speciaal is gericht op kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Deelnemende scholen kunnen kiezen tussen het ontvangen van budget om maaltijden te organiseren of het verstrekken van boodschappenkaarten aan ouders, waarmee ze zelf eten kunnen kopen.

Maatschappelijke plicht

Eén van die deelnemende Almelose scholen is basisschool de Zegge. Deze school biedt twee keer per week afhaalmomenten aan waar ouders boodschappenpakketten kunnen ophalen. De ene keer voor avondeten en de andere keer voor ontbijt of lunch. Directeur Rutger Sibma legt uit: “Onze school staat in een wijk met veel armoede. Wij zien het als onze maatschappelijke plicht om een zo veilig mogelijke basis te creëren voor de kinderen.” Volgens Sibma zorgen de afhaalmomenten bovendien voor meer contact met ouders: “Het zijn waardevolle ontmoetingsmomenten, waarbij de betrokkenheid van ouders toeneemt. Zo kunnen we de kinderen beter ondersteunen die het het hardst nodig hebben.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.