Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Enschede trekt stekker uit landelijke aftrap VN-campagne na weigeren PVV-bewindslieden

20241010 Ingrid Coenradie Vicky Maijer foto regering nl martijn beekman
Gemeente Enschede wilde PVV-staatssecretarissen Ingrid Coenradie (links) en Vicky Maijer niet weigeren bij aftrap VN-campagne.
Beeld: Martijn Beekman/Rijksoverheid.nl

Het zou een feestje moeten worden in Enschede. De landelijke aftrap van de campagne Orange the World, waarin aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes, zou eind november in de stad plaatshebben. Maar nadat organisator UN Women Nederland vroeg om PVV-bewindslieden bij de aftrap te weigeren, bekoelde de relatie. De gemeente trekt zich nu definitief terug uit campagne.

Het is niet ongebruikelijk dat kabinetsleden aanwezig zijn bij de aftrap van landelijke campagnes van aan de Verenigde Naties gelinkte organisaties. Zo waren eerder ministers Sigrid Kaag en Robbert Dijkgraaf aanwezig bij evenementen van UN Women Nederland.

Drukke agenda's

Voor de landelijke aftrap op 25 november in Enschede waren aanvankelijk ministers Van Weel (VVD, Justitie), Eppo Bruins (NSC, Onderwijs) en Judith Uitermark (NSC, Binnenlandse Zaken) uitgenodigd.

Vanwege drukke agenda's zijn de uitnodigingen doorgestuurd naar staatssecretarissen Ingrid Coenradie (PVV, Justitie), Vicky Maijer (PVV, Volksgezondheid) en Mariëtte Paul (VVD, Onderwijs). De Telegraaf zegt stukken te hebben waaruit blijkt dat UN Women de aanwezigheid van de twee PVV-bewindslieden - nota bene twee vrouwen - 'niet acceptabel' vindt.

Alle bewindslieden welkom

Een eis die de gemeente Enschede niet zegt te accepteren. Kabinetsleden zijn dienaren van de Kroon. 'Wij als gemeente Enschede stellen ons op het standpunt dat alle ministers en staatssecretarissen welkom zijn, ongeacht hun politieke kleur', schrijft de gemeente in een verklaring.

“In een poging uit de impasse te komen, stelde UN Women voorwaarden rondom de aanwezigheid van de PVV-staatssecretarissen die in onze ogen het houden van een goede bijeenkomst onmogelijk maakte”

De organisatie liet eerder deze week een persbericht uitgaan waarin zij stelde dat er ruimte moest zijn om de bewindslieden kritisch te bevragen op het kabinetsbeleid aangaande geweld tegen vrouwen. 'De gemeente Enschede weigerde echter om de staatssecretarissen te laten bevragen over hun inzet op dit belangrijke thema', aldus UN Women Nederland.

'Onmogelijke voorwaarden'

Deze donderdag zegt de gemeente Enschede onvoldoende basis te zien om verder te gaan met UN Women Nederland. Dat Enschede niet open zou staan voor een kritische bevraging van bewindslieden kwalificeert de gemeente als 'onjuist'.

'In een poging uit de impasse te komen, stelde UN Women voorwaarden rondom de aanwezigheid van de PVV-staatssecretarissen die in onze ogen het houden van een goede bijeenkomst onmogelijk maakte', luidt de verklaring van de gemeente. Over die voorwaarden wordt niets geschreven, maar het zou onder meer gaan om een eis dat PVV-bewindslieden niet geassocieerd zouden worden met VN-uitingen (zoals logo's).

Geen aftrap, wel aandacht

'Wij betreuren dat het zo gelopen is. De aandacht gaat nu uit naar andere zaken dan waar het om moet draaien, namelijk om het stoppen van geweld tegen meisjes en vrouwen', aldus de gemeente Enschede.

Nu de landelijke aftrap in Enschede niet doorgaat, betekent dat niet dat er geen aandacht aan het doel wordt besteed. Van 25 november tot 10 december wordt er aandacht besteed aan Orange the World op de manier waarop dat de afgelopen jaren ook is gedaan. Dat betekent dat het stadhuis in oranje licht gezet wordt en dat er een randprogramma wordt verzorgd door lokale partnerorganisaties.

'Agree to disagree'

Directeur Marije Cornelissen van UN Women Nederland laat weten dat zij zich niet in de lezing van de gemeente Enschede herkent, maar niet met modder wil gooien. "Let's agree to disagree", aldus de voormalig Europarlementariër voor GroenLinks. "We willen dit afsluiten. Wij gaan verder met de organisatie van de aftrap en de gemeente Enschede heeft haar eigen programma."

Als reden voor het 'gedoe' rondom de aftrap in Enschede noemt Cornelissen de onduidelijke communicatie tussen haar eigen organisatie en de gemeente. Op de vraag of er is gevraagd om PVV-bewindslieden te weigeren zegt ze "dat we hebben gezegd dat als ze erbij zijn, we ze ook kritisch willen bevragen. Het kabinetsbeleid is ondermaats op gebied van geweld tegen vrouwen." De gemeente zou daar volgens haar een andere voorstelling bij hebben gehad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.