Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Losser en Dinkelland vinden geen gehoor bij BBB in verzet tegen windturbines

Actiegroep windturbines in Denekamp
Beeld: Actiegroep windturbines in Denekamp

In een uiterste poging het tij te keren bij de plaatsing van windturbines in hun gemeente, klampte de politiek in Dinkelland en Losser zich vast aan de laatste strohalm: De BBB-fractie in de Provinciale Staten. Vergeefs, zo bleek afgelopen woensdag. Met een ruime meerderheid (35 voor, 8 tegen) stemden Provinciale Staten (inclusief de 15 leden tellende BBB-fractie) in met het windbeleid, waarmee locaties zijn aangewezen die in aanmerking komen voor de plaatsing van windturbines.

Voorafgaand aan de stemming in de Provinciale Staten hadden Joris Poffers (sprekend namens z’n eigen VVD, Lokaal Dinkelland en BurgerBelangen) en Lies ter Haar (Burgerforum Losser) dat ze de BBB aan hun zijde zouden vinden in het verzet tegen windturbines. Ter Haar, onlangs ook al één van de 107 (!) insprekers in Zwolle: “De BBB heeft een sleutelrol, maar heeft zich eigenlijk al uitgesproken over het feit dat ze akkoord gaan met het plan.” Poffers had er vooraf ook al een hard hoofd in. “Heel teleurstellend, ik denk dat ze liever de coalitie in stand houden dan dat ze aan het dualisme denken.”

“‘Als betrouwbare bestuurder respecteren wij deze eerdere afspraken, ook al staan we er zelf niet achter’”

Kaders zo strak mogelijk

Er restte de BBB volgens Annette Nijhuis niets anders dan de kaders voor de locaties voor windturbines ‘zo strak mogelijk’ te maken en bij te sturen waar het kon. “Zoals we onze kiezers hebben beloofd.” Volgens Nijhuis worden de mogelijkheden voor de bouw van windturbines buiten de aangewezen clusters in de aangepaste omgevingsverordening ook beperkt. Ze benadrukte dat de discussie woensdag ook niet ging over het toestaan van windturbines, maar over het vaststellen van duidelijke kaders en locaties.

Moties en amendementen

Middels verschillende moties en amendementen probeerde de BBB-fractie te redden wat er te redden viel. Zonder daarbij overigens tegemoet te komen aan het felle verzet tegen windturbines in Losser en Dinkelland. Een inspreker, die zich zorgen maakt over windturbines in de buurt van het schadegebied bij het kanaal Almelo de Haandrik had meer succes. Dankzij een amendement en een motie is dit gebied nu uitgesloten van windturbines.

‘Inwoners krijgen duidelijkheid’

Gedeputeerde Tijs de Bree toonde zich na de stemming opgelucht dat het aangepaste provinciale windbeleid nu is aangenomen. ”Onze inwoners krijgen hiermee duidelijkheid over waar windturbines wel en niet mogen komen.’ Nu in Zwolle de kogel door de kerk is, kunnen initiatiefnemers vergunningen aanvragen voor plaatsing van windturbines. De Bree: “Dit gebeurt gefaseerd per gebied. De aanvragen worden uitgebreid beoordeeld op de ruimtelijke inpassing in die specifieke omgeving. Een turbine komt er alleen als het aan alle eisen in gezondheid, natuur en geluid voldoet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.