Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ondanks regenval volop ruiterspektakel: 96 combinaties aan de start bij Military Boekelo-Enschede

Het is inmiddels de 53e editie van het spectaculaire paardensportevenement, de Military in Boekelo. Tot en met deze zondag trekken deelnemers uit zeventien landen richting het Twentse dorp om deel te nemen aan verschillende onderdelen. Ondanks de regenval van afgelopen dagen en daardoor modderige ondergrond gaat het evenement gewoon door. De stemming zat er bij de bezoekers en deelnemers tijdens de eerste dag van de Military in ieder geval goed in.

“Iedereen heeft wel gezien dat het veel heeft geregend rondom Boekelo de afgelopen dagen”, vertelt hippisch journalist Jacob Melissen. “Daardoor ziet het er op sommige plekken wat triest uit.” Melissen doelt hier met name op de aanrijroutes van het terrein. “Voor de rest is negentig procent van de bodem in goede staat.”

Welzijn

Hoewel er hoe dan ook gecrost gaat worden, heeft de organisatie deze vrijdagochtend besloten de Cross Country aan te passen waar nodig is. De bodem blijkt op sommige plekken te drassig. Voor de lus in oorspronkelijke route is een alternatief bedacht. “Je moet de risico’s zoveel mogelijk verkleinen. Het gaat om zowel het welzijn van het paard als de ruiter", legt Melissen uit.

icon_main_info_white_glyph

Military

De military komt voort uit militaire uithoudingsproeven voor paarden en is een tak binnen de paardensport, ook wel eventing of samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd. De wedstrijd kent drie onderdelen: cross country, jumping en dressuur. Tijdens cross country (of uithoudingsproef) rijden de ruiters met paard over een stuk veld of weiland met natuurlijke hindernissen. Denk hierbij aan boomstammen, slootjes of waterpartijen. Tijdens het welbekende jumping springen paard en ruiter over variabele hindernissen. Bij het onderdeel dressuur gaat het om het gymnastiseren en gehoorzamen van het paard door de ruiter.

Trekpleister

Een van die drie onderdelen is de Cross Country, ook wel de trekpleister van dit hippisch evenement. Duizenden bezoekers trekken hiervoor jaarlijks naar Boekelo om dit spektakel te aanschouwen. Deze zaterdag starten om 9.30 uur de eerste combinaties tijdens de uithoudingsproef.

Grote favorieten

Het deelnemersveld kent deze editie wederom ruiters van wereldklasse. Voormalig winnares en Britse nummer drie op de Olympische Spelen, Laura Collet, start dit weekend in Boekelo. Ook tweevoudig winnaar Tim Price uit Nieuw-Zeeland en de Duitse Julia Krajewski zijn erbij. Krajewski won in 2018 de Military Boekelo-Enschede.

“Zij hebben een score gerealiseerd die behoorlijk hoog is voor deze sport”

Deze vrijdag, dag twee van het evenement, staat in het teken van de combinaties die hun land vertegenwoordigen. “Tijdens het tweede deel van de dressuur staan, met alle respect, de iets betere combinaties aan de start”, zegt Melissen. Toch verwacht hij de nummers een en twee nog aan kop aan het eind van de dag. “Sarah Bullimore en Lara de Liederkerke hebben een score van 27 procent neergezet. Die score zie je niet vaak in de eventingsport.”

Pendelbus

Melissen doet nog een dringende oproep aan bezoekers van de Military: “Mocht je een bezoek willen brengen, er rijdt iedere dag een bus vanaf het station in Enschede naar de hoofdingang van de Military. Ga met de fiets of met de bus, zo ontlast je de organisatie de nodige parkeerproblemen.” De bus rijdt op zaterdag om de tien minuten. In beide richtingen kun je tot 21.00 uur gebruik maken van deze vervoersoptie. Op zondag rijdt hij ieder half uur en vertrekt de laatste bus om 18.40 uur vanaf de hoofdingang van de Military.

Audiofragment
Military 2024: tweede wedstrijddag | Jacob Melissen
Jacob Melissen over de tweede dag van de Military Boekelo-Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.