Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gitaarles geven met een visuele beperking: ‘Het vergt meer geduld en tijd’

Meindert Mak is gitaardocent bij Kaliber Kunstenschool in Almelo. Ondanks zijn visuele beperking geeft hij gitaarlessen aan zowel ziende als slechtziende leerlingen. Voor Mak draait muziek dan ook om gevoel en klank, en dat is precies wat hij in zijn lessen wil overbrengen.

Om beter les te kunnen geven aan mensen met een visuele beperking, heeft Mak onderzoek gedaan naar de beste aanpak. “Het is belangrijk dat de leerling een vaste houding aanneemt, zodat diegene zich comfortabel voelt tijdens het spelen”, legt de gitaardocent uit. Voor zowel de leerlingen als voor Mak zelf vergen de gitaarlessen meer geduld en tijd. “Als docent moet je vooral rustig blijven, want als je zenuwachtig bent, voelen leerlingen dat ook.”

Praktische tips

Voor mensen met een visuele beperking die gitaar willen spelen, heeft de gitaardocent een aantal praktische tips. “Naast een goede houding, is het van belang om het instrument echt te voelen.” zegt hij. Mak raadt zelfs aan om met gesloten ogen te spelen, omdat de klank dan vaak mooier klinkt en je je beter kunt focussen op het gevoel van de muziek. “Maar het belangrijkste is dat iedereen gitaar kan leren spelen, zolang je maar de tijd neemt en plezier hebt in wat je doet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.