Verkeer
Stuur appje
Zoek

Aanleg zonneveld Boeldershoek gestart, terwijl procedure bij Raad van State nog loopt

Boeldershoek google earth
Het zonneveld, met 43.000 zonnepanelen, moet energie leveren aan 8.000 huishoudens.
Beeld: Google Earth

De aanleg van zonnepark Boeldershoek is deze week van start gegaan. Dat meldt de gemeente Hengelo. De eerste schop gaat de grond in, terwijl er nog een procedure tegen het plan loopt bij de Raad van State. Het veld, dat liefst 43.000 zonnepanelen telt, moet energie leveren aan 8.000 huishoudens en is volgens de gemeente een belangrijk onderdeel van de Hengelose energiedoelstelling.

De werkzaamheden zullen naar verwachting een half jaar duren. Het is de bedoeling dat het park in maart stroom gaat leveren. Het bedrijf Zonnestroom Nederland is verantwoordelijk voor de aanleg. Volgens de gemeente Hengelo moet er de komende tijd rekening worden gehouden met verkeersoverlast op de wegen rondom het nabijgelegen Twence.

'Gering risico'

Dat er al is begonnen met de aanleg van het zonnepark is vrij uitzonderlijk. Het bestemmingsplan is namelijk nog niet onherroepelijk en ligt nog bij de Raad van State, maar de gemeente Hengelo neemt het risico op een eventuele nadelige uitspraak voor lief. De juristen van de gemeente Hengelo achtten dit overigens onwaarschijnlijk. De gemeenteraad gaf dit voorjaar groen licht voor de start van de aanleg.

Twekkelo stock bruninksweg hengelo bij twence
Lees ook
Hengelose raad wil verder met zonneveld Boeldershoek, ondanks mogelijk financieel risico

Vereniging Behoud Twekkelo (VBT) ziet niets in de komst van het zonnepark en stapte eerder al naar de rechter. De rechter in Zwolle verwierp dit bezwaar en stelde de gemeente Hengelo in het gelijk. VBT was het hier niet mee eens en heeft beroep aangetekend bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter van Nederland zal naar verwachting eind dit jaar uitspraak doen.

VBT is tegen het zonnepark omdat het de groene omgeving van het buurtschap aantast. De vereniging vindt dat het zonneveld in strijd is met provinciale regels met betrekking tot het gebruik van zonnevelden op agrarische grond.

icon_main_info_white_glyph

Zonnepark Boeldershoek

Boeldershoek is een groot zonneveld dat de gemeente Hengelo wil aanleggen nabij afvalverbrander Twence in het buurtschap Twekkelo. Het gaat om 43.000 zonnepanelen, die energie kunnen opwekken voor 8.000 huishoudens. Het zonneveld is een initiatief van Energie van Hengelo, Vattenfall en de gemeente Hengelo. Volgens wethouder Claudio Bruggink is het zonneveld een belangrijk onderdeel van de Hengelose energieplannen. In 2030 moet veertig procent van het totale energieverbruik worden opgewekt uit zon en wind en in 2050 moet Hengelo volledig energieneutraal zijn. Het zonneveld zal naar verwachting zo’n 25 jaar in gebruik blijven.

De gemeente Hengelo heeft haast met de aanleg van het zonnepark, omdat anders de netaansluiting van Enexis komt te vervallen. Ook zou het belangrijke subsidies missen als zij zouden wachten op de uitspraak van de Raad van State. De aansluiting is door Enexis gereserveerd voor het zonnepark en moet in het eerste kwartaal van 2025 in gebruik worden genomen. Als dit niet lukt, zal de aansluiting aan een andere gegadigde worden toegewezen. In dat scenario zal het volgens de gemeente Hengelo vrijwel onmogelijk worden om een nieuwe aansluiting op het overvolle stroomnet te krijgen.

Twekkelo stock bruninksweg hengelo bij twence
Vereniging Behoud Twekkelo (VBT) is tegen de komst van het zonneveld.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.