Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Koning en Duitse bondspresident brengen werkbezoek aan gemeente Dinkelland

20231109 bezoek koning hengevelde fotograaf irma bruggeman 139
Koning Willem-Alexander bij zijn bezoek aan Hengevelde
Beeld: Irma Bruggeman

Koning Willem-Alexander brengt woensdagmiddag 16 oktober samen met de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier een werkbezoek aan de gemeente Dinkelland. Het bezoek staat in het teken van samenwerking op verschillende terreinen in deze Duits-Nederlandse grensregio. Voor de bondspresident is dit werkbezoek onderdeel van een meerdaags bezoek aan de Duitse partnergemeente Nordhorn.

Lange historie

Er bestaat een intensieve samenwerking in de Duits-Nederlandse grensregio’s. De samenwerking tussen Dinkelland en Nordhorn kent een lange historie en beslaat een groot aantal terreinen. De gemeenten houden elkaar op de hoogte van relevante ontwikkelingen, streven naar kennisuitwisseling en zoeken naar mogelijkheden om de samenwerking verder te verbeteren.

Bestuurlijke samenwerking

Er zijn projecten gericht op toerisme en recreatie, natuur en klimaat, operationele veiligheid en bestuurlijke samenwerking. Zo houden de gemeenten gezamenlijke raadsvergaderingen en werken brandweer en politie nauw samen. Voor de toekomst wordt ingezet op grensoverschrijdende onderwerpen als mobiliteit, educatie, landbouw en gebiedsontwikkeling. Ook voor provincies, de rijksoverheid, de EUREGIO en de EU is het van belang dergelijke samenwerkingen aan de landsgrens te onderhouden en te intensiveren.

Bewoners Denekamp

De Koning en de bondspresident ontmoeten in Denekamp een aantal inwoners uit het dorp en spreken met hen over hun ervaringen met wonen en leven in de grensregio. Vervolgens gaan Koning Willem-Alexander en bondspresident Steinmeier in gesprek met onder meer jonge ondernemers en vertegenwoordigers van beide gemeenten over het belang, de ontwikkeling en de mogelijkheid tot intensivering van landsgrensoverschrijdende initiatieven.

Landgoed Singraven

Daarna vertrekken de staatshoofden samen naar Landgoed Singraven. Hier krijgen zij een korte rondleiding en een toelichting op het beheer van het landgoed en de inzet van vrijwilligers. Afsluitend spreken de Koning en de bondspresident over actuele ontwikkelingen en de kansen en uitdagingen rond grensoverschrijdende samenwerking.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.