Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

CDA Losser: Kan het met regelgeving rond Bruegheliaans Festijn een tandje minder?

03092023 Losser Bruegheliaans Festijn 3
Beeld: Twente FM

Waarom moet de organisatie van het Bruegheliaans Festijn in Losser aan zoveel meer voorwaarden voldoen dan het veel grotere evenement De Boeskool is Lös in Oldenzaal? Dat vraagt de CDA-fractie in Losser, bij monde van raadslid Sandra Tiethoff, zich af.

Het geval is dat in de gemeente Losser het Bruegheliaans Festijn aangemerkt als een C-evenement, met alle daarbij behorende strenge veiligheidsmaatregelen en regelgeving. “Maar in de naburige gemeente Oldenzaal wordt de Boeskool is lös, een evenement van veel grotere omvang en met een bredere impact op de openbare orde, ingeschaald als een B-evenement.”

Compact gebied, minder bezoekers

“Hoe kan het zijn dat er zo’n groot verschil is tussen de Boeskool is Lös en het Brueghel”, vraagt Tiethoff, en wijst erop dat de Brueghel wordt gehouden in een compact gebied, met minder bezoekers.

“De impact van de Boeskool is Lös is vele malen groter dan het evenement in Losser. Waarom houden wij dan vast aan deze zware toetsing?”

“De impact van de Boeskool is Lös is vele malen groter dan het evenement in Losser. Waarom houden wij dan vast aan deze zeer zware toetsing terwijl het veel moeilijker wordt om hier een leuk feest te organiseren. De Boeskool heeft wel een B-status, terwijl wij als Losser een extra zware C-status hebben waardoor het moeilijker is, en er veel meer toetsing nodig is, om een vergunning af te geven.”

Toetsingsmaatstaf

De vraag van het CDA is of het college dit verschil uit kan leggen, of er wel sprake is van een consistente en eerlijke toetsingsmaatstaf voor evenementen binnen de regio en of het college bereid is om de indeling van evenementen in de verschillende categorieën te herzien.

Maatwerk

Wethouder Milad Lahdo benadrukt dat er wel degelijk sprake is van een consistente en eerlijke toetsingsmaatstaf. “De toetsing is altijd op basis van maatwerk. Bij ieder evenement wordt een risicoclassificatie opgesteld, er worden punten toegedeeld, die worden bij elkaar opgeteld en die optelling bepaalt of je uitkomt bij een A, B of C-classificatie.” Politie, brandweer en gemeente zijn daarbij betrokken.

“Ieder evenement kun je met eenzelfde werkwijze beoordelen.”

Allerlei kenmerken

“Bij de toedeling van die punten wordt gekeken naar allerlei kenmerken. Bijvoorbeeld het type evenement, de locatie, de toegankelijkheid, de verblijfsplaats van de bezoekers, en de eventuele aanwezigheid van specifieke groepen. Kortom, ieder evenement kun je met eenzelfde werkwijze beoordelen en die werkwijze is van toepassing in alle gemeenten binnen de Veiligheidsregio”, legt de wethouder uit.

Lahdo weet dat het bij de Boeskool is Lös en het evenement in Losser om twee punten verschil gaat. “Ik vind het lastig om een vergelijk te maken met Oldenzaal en het evenement daar, maar dit is de werkwijze zoals wij die kennen.”

Toetsing herzien?

“Zou dan de werkwijze niet een keer herzien moeten worden en zou er niet anders getoetst moeten worden?”, is de vraag van Tiethoff. Het CDA heeft het draaiboek van beide evenementen naast elkaar gelegd. “Als je dan vergelijkt waar de Brueghel aan moet voldoen qua eisen en toetsingen om een vergunning te krijgen, dat staat het niet in verhouding met de Boeskool is Lös. Hoe mooi zou het zijn als de toetsing herzien kan worden.”

Geen toezegging

De wethouder vindt het prima hier nog eens naar te kijken, maar wil nu nog geen toezeggingen doen om het evenementenbeleid, zoals dat nu gevoerd wordt, te herzien. Tiethoff geeft aan dit af te wachten: “We houden de vinger aan de pols.”

icon_main_info_white_glyph

Veiligheidsregio Twente

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van hulpdiensten en gemeenten en werkt samen met inwoners aan een veilig Twente.
Veiligheidsregio Twente zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers in Twente. Zo zorgt de veiligheidsregio ervoor dat er een brandweer is. Ook maakt de veiligheidsregio afspraken over de aanpak van rampen en crises. Een goede samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, overheden, bedrijven en burgers is daarbij belangrijk.
In Nederland zijn 25 veiligheidsregio’s.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.