Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Koninklijk lintje voor Oldenzaalse ‘onmisbare duizendpoten’ rugpatiëntenvereniging

KO Rugpatientenvereniging
Loco-burgemeester Murat Yildirim met naast hem de twee gedecoreerden, Annemarie De Kroon en Gerda Ekelhof.
Beeld: Vereniging van rugpatiënten Overijssel

Voor Annemarie De Kroon-Hoogeveen en Gerda Ekelhof-Damink kreeg de jubileumreceptie ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Vereniging van rugpatiënten Overijssel een extra feestelijk tintje. Loco-burgemeester Murat Yildirim van Oldenzaal verraste beide dames, die zich al 25 jaar met hart en ziel hebben ingezet voor de vereniging, namelijk met een koninklijke onderscheiding.

Wethouder Yildirim - getooid met ambtsketen - kwam hiervoor zaterdag naar zaal Ensink in Weerselo. Daarvoor moest ‘ontheffing’ worden verleend omdat hij zich voor de officiële plichtpleging op Dinkellands grondgebied begaf. Voordat Yildirim de beide dames in het zonnetje zette, feliciteerde hij de vereniging met het 35-jarig bestaan. De vereniging begon in 1989 met slechts 14 leden, voornamelijk vrouwen uit Oldenzaal. Inmiddels telt de VvRO 200 leden, afkomstig uit heel Overijssel. “Iets om trots op te zijn”, aldus Yilderim.

icon_main_info_white_glyph

Ontspannen contact leggen

De Vereniging voor Rugpatiënten Overijssel wil mensen met een bewegingsbeperking met elkaar in contact brengen om problemen bespreekbaar te maken en een gevoel van isolement op te heffen. Onder deskundige leiding kan meegedaan worden aan uiteenlopende activiteiten als therapie zwemmen en Tai Chi. Maar de vereniging organiseert daarnaast ook allerlei leuke en ontspannende activiteiten als excursies voor haar leden.

Gerda Ekelhof

Dat de VvRO in de afgelopen 35 jaar kon uitgroeien tot een vereniging met een sterk sociaal karakter is volgens Murat Yildirim vooral te danken aan de inzet van vrijwilligers als Gerda Ekelhof en Annemarie De Kroon. Eerstgenoemde zorgde er als penningmeester voor dat alles in financiële zin op rolletjes verloopt. Daarnaast is ze volgens Yildirim een wandelende encyclopedie. “Ze kent alle leden, weet hoe lang ze lid zijn en in welke groep ze zwemmen.” Hij kenschetste haar als ‘een warme, sociale persoonlijkheid die altijd geïnteresseerd is in andere mensen’.

Annemarie De Kroon

Naast haar bestuurstaken is Annemarie De Kroon ook al 25 jaar een echte duizendpoot als het gaat om gezellige, sociale activiteiten voor de leden. Yildirim: “Of het nou gaat om het maken van de hapjes voor de jaarlijkse bingoavond of om het organiseren van een excursie: ze pakt het alles met energie en enthousiasme op.” Daarnaast verzorgt Annemarie De Kroon kleine attenties voor zieke leden en gaat ze bij hen op bezoek, waardoor ze binnen de vereniging wordt gezien als een ‘onmisbare kracht die overal aan denkt’. Voor al hun verdiensten werden Gerda Ekelhof en Annemarie De Kroon benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.