Verkeer
Stuur appje
Zoek

Saladebar ETN in Enschede finalist voor titel Beste Vegan Horeca van Nederland: ‘Hoe vet als een bar in het Oósten wint’

Nadat de zaak deze zomer te kampen kreeg met de gevolgen van de extreme regenbui die over de stad trok, is er nu goed nieuws voor Saladebar ETN in de Enschedese Haverstraatpassage. Het restaurant is - naast drie andere finalisten - door een vakjury genomineerd voor de titel Beste Vegan Horeca van Nederland.

Eigenaar Lotta Imeyer is uitzinnig. “Als je over vegan eten praat dan heb je het toch vaak over restaurants in het Westen, hoe vet zou het zijn als een bar in het Oosten deze prijs wint." De benoeming voelt bovendien als aanmoediging, nadat Imeyer ruim drie jaar geleden besloot haar – toen al vegetarische – saladebar ETN na vijf jaar volledig veganistisch te maken.

Lotta Imeyer Ernst Bergboer
Lees ook
ETN is het eerste vegan-restaurant van Enschede

“Op een gegeven moment was alles in de bakery al vegan, dat is al bijna alles”, vertelt Imeyer. “Daardoor was het heel makkelijk om het over te zetten. Niet alleen voor onszelf maar ook voor onze gasten.”

Zo laagdrempelig mogelijk

Imeyer wil vegan eten naar eigen zeggen uit de geiten-wollen-sokken-hoek halen. "Mensen moeten het idee krijgen dat ze echt iets missen als ze het niet kennen." Haar zaak richt zich daarom mede op mensen die er juist niet zoveel mee hebben. "Dat is vaak juist het publiek in Twente. De meeste van mijn gasten zijn zelf niet veganistisch, maar ze blijven terugkomen omdat de taart zo lekker is.”

Lees verder onder de afbeelding.


ETN Buiten
Saladebar ETN in de Enschedese Haverstraatpassage
Beeld: Lotta Imeyer

Soms zijn gasten even verrast dat ze in een vegan bar beland zijn. "Dan willen ze cappuccino en stellen wij een aantal melksoorten voor die erin kunnen. 'Doe maar normale melk', zeggen ze dan. En vertellen wij dat we dat niet hebben. Een heel enkele keer loopt iemand het restaurant weer uit, maar vaak gaan ze dan alsnog voor bijvoorbeeld de erwtenproteïne-melk. De reactie daarop is dan regelmatig positief."

Pure scheikunde

Zo wil Imeyer bezoekers de mogelijkheid geven om vegan eten 'in ieder geval eens te proberen' en de stap er naartoe voor hen zo laagdrempelig mogelijk maken. Met uiteindelijk ook die klassieke redenen: klimaat en dierenwelzijn. "Maar het is voor ons geen activisme. Er werken ook mensen bij ons die zelf niet-veganistisch zijn." Sterker nog: de eigenaresse is het zelf niet.

“Vegan taart maken is pure scheikunde”

Ze probeert in de keuken veel nieuwe dingen uit, om op die manier het aanbod divers te houden. De restauranthouder zoekt naar manieren waarop ze niet-veganistische gerechten tóch vegan kan maken. “Vegan taart maken bijvoorbeeld is pure scheikunde”, vertelt de Enschedese. “Het is heel makkelijk om vies veganistisch eten te maken. Als je niet weet wat je met tofu of jackfruit moet doen, hoe je dat moet bereiden, dan is dat hartstikke vies. Dat smaakt niet.”

Sterke community

De nominatie voor de landelijke prijs is meer dan welkom, nadat ook ETN op 21 juli wordt getroffen door de uitzonderlijke regenval in Enschede. Een vloed aan water verandert die dag de Haverstraatpassage in een rivier, die ook de saladebar binnendringt en onder meer de volledige vloer onbruikbaar maakt.

Lees verder onder de afbeelding.


Regenrivier in Haverstraatpassage treft ook saladebar ETN
De Haverstraatpassage werd in een rivier, ook ETN werd getroffen
Beeld: Frits van den Esschert / Mr. Frintage

Tegen half negen ‘s avonds kan Imeyer pas haar zaak weer in. De eigenaresse plaatst diezelfde avond een oproepje voor hulp op Instagram en de opkomst is groot. “Werknemers, maar ook vaste gasten kwamen om te helpen. Soms namen ze hun moeder mee. Heel leuk om te zien dat onze community zo sterk is en klaarstaat voor ons als we hulp nodig hebben.”

Ze besluiten die avond om de vloer eruit te trekken. Inmiddels heeft Imeyer ervoor gekozen om geen nieuw laminaat te plaatsen. “De betonnen ondervloer is eigenlijk best wel leuk”, zegt de eigenaresse. “Je kunt je heel druk maken over dat soort dingen, of je accepteert het. En dan ga je gewoon door.”

icon_main_info_white_glyph

Vegan Awards

De Vegan Awards worden uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. De winnaars worden bekendgemaakt op 1 november in Utrecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.