Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oekraïense kunstenaars exposeren in de Enschedese Volksgalerie

Art is Freedom 1 - expositie - Volksgalerie
Beeld: Ernst Bergboer

De Enschedese Volksgalerie in Roombeek heeft andermaal de deuren opengezet voor kunstenaars uit Oekraïne. Onder de vlag ‘Art is Freedom’ exposeren vier kunstenaars uit dat land in oorlog en één Moldavische schilder werk dat iets laat zien van hun blik op de wereld nadat die op de kop werd gezet.

Drie van de vijf exposanten wonen nog in Kyiv. De anderen hebben een nieuw thuis elders in Europa gevonden (Hengelo, Nordhorn en Zweden), al voor de Russische invasie of daarna. In de schilderijen die zij uitkozen voor ‘Art is Freedom’ weerspiegelt dat nieuwe bestaan.

Kunstacademie in Kyiv

Alle vijf exposanten waren zondagmiddag bij de opening van de expositie aanwezig. Oksana Fursa en Viktoriia Kartashova reisden voor de gelegenheid vanuit Kyiv af naar Enschede. Beiden zijn verbonden aan de Salvador Academy of Contemporary Arts in de Oekraïense hoofdstad, de kunstacademie waarvan Fursa de oprichtster en drijvende kracht is. 1Twenteverslaggevers Ernst Bergboer en Jessy Soepenberg ontmoetten hen daar vorig jaar, tijdens een reis in het spoor van hulpgoederen uit Twente.

Meisjes school Oekraïne
Lees ook
Mijnenles op de middelbare - deel 2 van het reisverslag ‘Van Twente tot Oekraïne’

Zowel Fursa als Kartashova stellen dat hun werk kleurrijker is geworden, nadat de Russen hun land binnenvielen. Luchtalarm, schuilkelders en de zorg om collega’s, leerlingen en bekenden na weer een aanval met Shaheds of raketten, zijn voor hen vrijwel dagelijkse realiteit.

Lees verder onder de afbeelding.


Viktoriia Kartashova - Oksana Fursa
Oksana Fursa (rechts) en Vikoriia Kartashova exposeren in Enschede en waren aanwezig bij de opening. 1Twente bezocht de kunstacademie in Kyiv, waaraan beiden verbonden zijn.
Beeld: Ernst Bergboer

Grootmoeders

Ook Yuliia Levytska studeerde en woont in Kyiv. In de Volksgalerie hangt een aantal schilderijen uit haar serie ‘Grootmoeders’. Kleurrijke en levensgrote portretten van oudere plattelandsvrouwen, die niet alleen een centrale sociale rol vervullen in het familieleven, maar ook scherp contrasteren met het drukke, door uiterlijkheden gedreven bestaan van carrièrevrouwen uit de grote stad. Maar zij staan ook symbool voor individualiteit, de betekenis van relaties en de kracht van het gewone, alledaagse. Wat de omstandigheden ook zijn.

Lees verder onder de afbeelding.


Uit de serie 'Grootmoeders' - Baboesjka - Yuliia Levytska
Yuliia Levytska schilderde een serie grootmoeders, zoals ze die ontmoette op het Oekraïense platteland.
Beeld: Juliia Levytska

Natalia Chubko-Vink komt uit West-Oekraïne, maar ontvluchtte haar land na de Russische invasie en woont inmiddels in de Hengelose Hasseler Es. In haar werk vangt zij de vriendelijke kanten van steden, dorpen en landschappen. Dat doet ook de Moldavische Victoria Moisei, de enige autodidact van het gezelschap.

‘Art is Freedom’ is de komende weken te zien in Volksgalerie DVA, Brouwerijplein 39, in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.