Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente krijgt geen nieuwe jodiumtabletten meer: 'Noodzaak weg na sluiten kerncentrale Lingen'

20241014 Jodiumtabletten RIVM
Beeld: RIVM

De Twentse noodvoorraad met jodiumtabletten wordt vernietigd. Nu de Kerncentrale Emsland in Lingen is afgeschakeld van het elektriciteitsnet en de ontmanteling wordt voorbereid, is er volgens de Veiligheidsregio Twente geen reden meer om die voorraad aan te houden en (nu de houdbaarheidsdatum langzaam nadert) te vernieuwen. Dat betekent ook dat inwoners niet meer worden voorzien in de 'kernramppillen'.

Hoewel de kans op een stralingsincident zeer klein is, wordt van regio's binnen 100 kilometer van een kerncentrale verwacht dat zij een rampenbestrijdingsplan hebben. Onderdeel daarvan is de distributie van jodiumtabletten aan risicogroepen en het aanhouden van een noodvoorraad.

Nieuwe risicoanalyse

Duitsland stapt af van kernenergie. De laatste drie kernreactoren zijn vorig jaar van het elektriciteitsnetwerk afgekoppeld. Eén daarvan is de Emsland-centrale, 20 kilometer over de grens bij Denekamp. Nu er geen kernsplijting meer plaatsheeft in Lingen, heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opnieuw de risico's in kaart laten brengen.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn niet openbaar. Maar volgens het ministerie zijn de risico's van een ongeval in de afgeschakelde kerncentrale zo laag dat 'het in standhouden van een nooddistributieplan voor jodiumprofylaxe voor onze regio niet meer nodig wordt geacht'.

Opslag in Hengelo

In de brandweerkazerne aan de Lansinkweg in Hengelo ligt de noodvoorraad jodiumtabletten van de Veiligheidsregio Twente opgeslagen. De houdbaarheidsdatum van deze tabletten verstrijkt in de zomer van 2027. Op verzoek van het Ministerie van VWS wordt de voorraad vernietigd of eventueel hergebruikt binnen Nederland.

icon_main_info_white_glyph

Jodium beschermt schildklier

Door na een stralingsincident jodiumtabletten te slikken, raakt de schildklier 'verzadigd'. De klier is dan niet meer in staat om radioactief jodium, dat bij een kernramp vrijkomt, op te nemen. Zo kan schildklierkanker worden voorkomen. Jongeren tot 18 jaar (binnen 100 kilometer), personen onder 40 jaar (binnen 20 kilometer) en zwangeren zijn risicogroepen en krijgen een strip met jodiumtabletten.

Inwoners die binnen de risicozone van de Emsland-centrale wonen (en eerder van de overheid jodiumtabletten hebben ontvangen) kunnen de medicijnen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum inleveren bij de apotheek of de milieustraat. Daarover zal nog door de overheid worden gecommuniceerd. In 2026 komt er een nieuwe landelijke distributieronde van jodiumtabletten, maar die is dus niet van toepassing op Twente.

Nog kernafval tot eind deze eeuw

Dat de Kerncentrale Emsland is afgeschakeld, betekent nog niet dat de verwerking van radioactief materiaal voorbij is. Voordat er met de ontmanteling wordt begonnen, moeten de splijtstaven afkoelen. Dat proces duurt enkele jaren.

20230628 Kernafval radioactief nucleair afval Dean Calma IAEA
Lees ook
Vertraging bij zoektocht naar 'eeuwige' opslag: blijft kernafval tot 2088 liggen in Ahaus en Lingen?

Vervolgens begint een minutieus proces van ontmanteling, dat eerder is beschreven door de Duitse televisiezender NDR. Het nucleaire afval wordt tijdelijk opgeslagen in Lingen, al is tijdelijk hier een ruim begrip: het kan nog tot eind deze eeuw duren, omdat de zoektocht naar een definitieve opslag vertraging heeft opgelopen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.