Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Maatregelen Haarvaten op Peil in Dinkeldal: verondiepen beken en regelbare vaste stuwen

Roelinksbeek 2024 1
De Roelinksbeek
Beeld: Waterschap Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen is gestart met het uitvoeren van de eerste maatregelen vanuit het programma Haarvaten op Peil. Aannemer Gerwers uit Tilligte is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden aan de Roelinksbeek en Voltherbeek in de gemeente Dinkelland. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat landbouw en natuur beter voorbereid zijn voor droge en natte tijden.

Eén van de projecten binnen het programma Haarvaten op Peil ligt in het Dinkeldal rondom de Roelinksbeek en Voltherbeek. Dit hoger gelegen deel van Twente is voor wateraanvoer volledig afhankelijk van regen.

Water vertraagd afvoeren

Samen met de grondeigenaren is een ontwerp gemaakt voor maatregelen om water vast te houden en vertraagd af te voeren. Zo worden de Roelinksbeek en een deel van de Voltherbeek verondiept. Dit zorgt ervoor dat grondwater langer in de bodem blijft en minder snel wordt afgevoerd via de beek. Zo blijft er meer water beschikbaar voor zowel landbouw als natuur tijdens droge periodes.

Regelbare stuwen

Bij de Voltherbeek worden vaste stuwen regelbaar gemaakt. Hierdoor kan water beter vastgehouden worden tijdens periodes zonder neerslag.

Droogtestuwen

De drainage op agrarische gronden wordt regelbaar gemaakt en er worden droogtestuwen geplaatst, zodat boeren de mogelijkheid hebben om beter te sturen op de beschikbaarheid van grondwater. Daarmee wordt voorkomen dat er steeds maar water wordt afgevoerd, zelfs tijdens droge perioden.

Duur werkzaamheden

Aannemersbedrijf Gerwers is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden in het voorjaar van 2025 afgerond.

Dinkel
Lees ook
Waterschap Vechtstromen houdt watermarkt over maatregelen tegen droogte en wateroverlast Dinkeldal
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.