Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eindelijk nieuwbouw in Hengelose wijk De Nijverheid: 'Het grote verschil? Parkeren doen we nu in de tuin'

241014 mariastraat hengelo
De Mariastraat: hoe het was en hoe het wordt...
Beeld: gemeente hengelo / studio-x.nl

Vier jaar geleden won Nijhuis Bouw de aanbesteding voor de nieuwbouw van 102 woningen in De Nijverheid in Hengelo, maar pas nu gaat de schop de grond in. Belangrijkste reden van de vertraging is het feit dat Welbions er op verzoek van de gemeente Hengelo tijdelijk ontheemde Oekraïners heeft gehuisvest. Afgelopen voorjaar vertrokken de laatsten en daarna deed de sloopkogel zijn onherroepelijke werk.

Even nog leek er hoop voor 16 karakteristieke witte woninkjes langs de Geerdinksweg, maar onderzoek leerde al snel dat renovatie van de vooroorlogse arbeidershuisjes teveel zou gaan kosten. Wel reïncarneert een deel van de oude woningen in een aantal nieuw te bouwen huurhuizen langs de Wilderinksstraat, vertelt Rik Gockel van Welbions: "Uit de gesloopte woningen hebben de slopers genoeg bakstenen en houten balken weten te redden om her te gebruiken voor tien nieuwe exemplaren. Die duurzaamheidsopdracht maakte deel uit van het bid en Nijhuis Bouw had het beste verhaal wat dat betreft."

240319 SP posteractie 1
Lees ook
SP Hengelo laat nog één keer van zich horen bij sloopwoningen Nijverheid: 'Slopen? Bezopen!'

Alle 107 oude woningen maken ruimte voor 102 nieuwe. Het gaat om 23 koopwoningen (aan de noordkant), 15 vrije sector huurwoningen (ook aan de noordkant) en 64 sociale huurwoningen (zuidzijde).

“De buurt verdient het dat hier nu eindelijk iets gaat gebeuren.”

Volgens een van die vertegenwoordigers van Nijhuis Bouw blijft de footprint van het buurtje ongeveer hetzelfde: "Op wat nuanceverschillen na bouwen we zoveel mogelijk terug in de stijl van De Nijverheid. Het enige grote verschil is dat er voornamelijk achter de huizen geparkeerd moet worden, in plaats van aan de straat. Op de plek waar vroeger de diepe tuinen waren gelegen. Daardoor kunnen we in de Mariastraat een veel groener straatbeeld creeëren."

icon_main_info_white_glyph

Feestje

Maandagavond was er een feestelijke bijeenkomst in een tent die midden op de Mariastraat was gesitueerd. Daarvoor uitgenodigd waren de terugkerende huurders, de kopers, de direct omwonenden, aannemers en vertegenwoordigers van het Bewoners Overleg de Nijverheid. En uiteraard wethouder Gerard Gerard en vertegenwoordigers van Welbions en Nijhuis Bouw.

Rik Gockel van Welbions is blij dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren op deze plek: "Jarenlang hebben mensen tegen deze rotte kies moeten aankijken. Nu wordt het eindelijk mooier. De buurt verdient dat hier nu iets gaat gebeuren."

Weten hoe het er ongeveer uit komt te zien straks? Kijk hier.

  • 241014 plan mariastraat 2
    Een plattegrond en een artist impression van het totale plan.
    Beeld: studio-x.nl
  • 241014 plan mariastraat 1
    Een plattegrond en een artist impression van het totale plan.
    Beeld: welbions
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.