Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jeukrups lijkt van het toneel verdwenen in Enschede: 'Dit jaar handjevol meldingen'

Eikenprocessierups bestrijding 1
Een van de manieren om de eikenprocessierups te bestrijden is met het sproeien van aaltjes.
Beeld: Leon de Man

Nog maar vijf jaar geleden domineerde een rups met brandharen het zomernieuws. De overlast van de eikenprocessierups bereikte in 2019 landelijk het hoogtepunt; naar schatting was dat jaar meer dan de helft van de eiken door het insect aangetast. In 2024 waren er in Enschede slechts 5 meldingen over de eikenprocessierups.

De overlast van dit jaar staat in schril contrast met 2019, toen er in Enschede meer dan 4.500 meldingen over de eikenprocessierups werden gedaan. Dat aantal kelderde in de jaren daarna snel. Sinds 2020 bestrijdt de gemeente de jeukrups preventief met aaltjes en bacteriën.

Voorspellen met vallen

De aangepaste manier van bestrijding werpt volgens de gemeente Enschede dan ook zijn vruchten af. De overlast van de rups - die met zijn brandharen vervelende huiduitslag bij mens en dier kan veroorzaken - is sterk afgenomen. En dat betekent ook dat de stad gaat kijken waar de bestrijding verminderd of teruggeschroefd kan worden.

Eikenprocessierups in boom
Lees ook
Einde bestrijding ‘jeukrupsen’ in zicht: gemeente Enschede bouwt langzaam af

Dat gebeurt door de overlast van volgend jaar te 'voorspellen' met zogeheten feromoonvallen op te hangen. 'Dat zijn vallen die alleen de mannelijke eikenprocessievlinders lokken', aldus de gemeente Enschede. 'Hoe minder eikenprocessievlinders er in de val zitten, hoe kleiner de kans is op overlast voor het volgende jaar. En hoe minder bestrijding dus nodig is.'

Ruimte voor de sluipwesp

Hoewel de eikenprocessierups van het toneel lijkt verdwenen, zegt de gemeente Enschede niet helemaal van het insect af te komen. Maar één van de belangrijkste preventieve maatregelen ligt in het versterken van de natuurlijke vijand van de rups: de sluipwesp. 'Om die reden zaaien we op meerdere plekken bloemenrijke mengsels, poten we bloembollen en maaien we minder vaak', aldus de gemeente op haar website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.