Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tien jaar Brievenhulp Hengelo, is dat wel reden voor een feestje?

Onleesbare brieven, onnavolgbare formulieren. Overheden en andere instanties zeggen steeds beter op de leesbaarheid te letten, maar het blijft een probleem. Hoe verklaar je anders dat de eerste negen maanden van dit jaar al ruim 800 mensen een beroep deden op de diensten van Brievenhulp Hengelo?

Donderdag wordt gevierd dat Brievenhulp Hengelo tien jaar bestaat. Maar is dat wel reden voor een feestje? Net als bijvoorbeeld de voedselbank zou zo'n service toch niet nodig hoeven zijn? Yasmine Koubia, vrijwilligerscoördinator bij Hulpdienst Hengelo, lacht: "Het feestje dat we donderdag houden, is vooral bedoeld voor de vele vrijwilligers die de hulpdienst draaiende houden. Maar dat we nog steeds bestaan en in die tien jaar tijd zelfs onmisbaar zijn geworden, is natuurlijk niet goed. Liever zou je zien dat er duidelijk gecommuniceerd wordt."

“We krijgen vanaf dit jaar veel meer statushouders over de vloer.”

Het doel van de Brievenhulp Hengelo is het vergroten van de zelfredzaamheid van de Hengeloërs. Koubia: "De service is ooit opgezet om mensen te helpen bij eenmalige vragen. Uiteindelijk wil je ze iets meegeven, zodat ze het een volgende keer wel zelf kunnen. Denk aan het doen van belastingaangifte, het doen van een aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur en een nieuwe zorgverzekering regelen."

icon_main_info_white_glyph

Hulpdienst Hengelo

Brievenhulp Hengelo is één van onderdelen van Hulpdienst Hengelo. Deze afdeling van Wijkracht Hengelo biedt verder onder meer: administratieve hulp aan huis, ANWB Automaatje, een bezoekdienst ter bestrijding van eenzaamheid en praktische vormen van hulp, zoals hulp bij klein tuinonderhoud en bij kleine klusjes in en om het huis. De vrijwilligers van Brievenhulp Hengelo zitten op maandag van 14 tot 16 uur en op dinsdag van 10 tot 12 uur op het Ontwikkelplein in de Hengelose bieb. Dat is op de tweede verdieping.

Op 8 september 2014 was het eerste spreekuur. In de eerste zestien maanden kwamen zo'n honderd mensen naar het spreekuur. Dat aantal is door de jaren heen explosief gegroeid, vertelt de coördinator: "De bezoekersaantallen stegen met ongeveer honderd per jaar. Dit jaar hebben we in negen maanden tijd al 838 bezoekers gehad. Vanwege die stijging hebben we het aantal vrijwilligers per dagdeel (maandagmiddag en dinsdagochtend, red.) onlangs verhoogd van twee naar drie."

Bijscholing

De vrijwilligers zijn over het algemeen goed thuis in boekhoudkundige zaken. Echter in het sociaal domein gaan de veranderingen zo snel dat ze regelmatig moeten worden bijgeschoold. Dat gebeurt vanuit Wijkracht. De medewerkers helpen niet alleen bij het lezen van brieven, ze verlenen ook assistentie bij het reageren op die brieven en het invullen van formulieren.

icon_main_info_white_glyph

Feestje

Iedereen is donderdag 17 oktober om 13.00 uur welkom in de bieb om de verjaardag van Brievenhulp Hengelo mee te vieren. Tijdens de bijeenkomst zal wethouder Jacqueline Freriksen de tientallen vrijwilligers in het zonnetje zetten, die zich in de afgelopen tien jaar hebben ingezet. De entree is gratis.

Hoewel instanties hun best doen steeds beter leesbare brieven en formulieren te versturen, groeit het aantal bezoekers van Brievenhulp Hengelo dus. Dat heeft enerzijds te maken met een groeiende bekendheid van de hulpdienst, maar er speelt volgens Koubia nog iets: "Tot voor kort kregen statushouders gedurende lange tijd begeleiding van de gemeente Hengelo bij hun administratieve taken, maar per 1 januari 2024 is dat nog maar één jaar. We krijgen vanaf dit jaar dus veel meer statushouders over de vloer."

“Wij hebben ook een sociale functie. Mensen willen graag hun verhaal kwijt en dat kan bijna nergens meer, want alles gaat digitaal.”

Inez Righarts is een van de twaalf vaste vrijwilligers. Ze vindt het prachtig werk om te doen: "En mensen hoeven niet eens per se met een lastige brief bij ons te komen. Gewoon een praatje komen maken is ook prima. Wij hebben juist ook een sociale functie. Mensen willen graag hun verhaal kwijt en dat kan bijna nergens meer, want alles gaat digitaal."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.