Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

De Lutte ontvangt NL Gebiedslabel: Belangrijke erkenning voor de duurzame herinrichting van het dorp

Gebiedslabel lutte
Wethouder Engels, Bouwteam Bouwen aan De Lutte en leden van de Klankbordgroep.
Beeld: Gemeente Losser

Het was in juni van dit jaar al feest in De Lutte, toen het vernieuwde centrum geopend werd. Dat feest kan nog eens dunnetjes overgedaan worden: De Lutte ontving gisteren, dinsdag 15 oktober 2024, het prestigieuze NL Gebiedslabel uit handen van duurzaamheidsambassadeur Lodewijk Hoekstra.

Dit keurmerk is een belangrijke erkenning voor de duurzame herinrichting van het dorp, waarin veel aandacht is besteed aan het behoud van natuur, hergebruik van materialen en het verminderen van de CO2-uitstoot. De Lutte ontving label B, het op één na hoogste niveau van het keurmerk.

Hergebruik materiaal

Tijdens de herinrichting is veel materiaal hergebruikt. Zo zijn ruim 20 procent van de tegels en 50 procent van de kleigrond in het centrum opnieuw gebruikt. Door deze materialen een tweede leven te geven, is de impact op het milieu flink verminderd.

Elektrisch materieel

Daarnaast werd er tijdens de werkzaamheden onder andere gebruik gemaakt van duurzamere brandstoffen en elektrisch materieel. Hiermee is 58 procent CO2, 1.115 ton, bespaard.

Meer biodiversiteit

Het beschermen en versterken van de biodiversiteit was een belangrijk doel tijdens de werkzaamheden. Twee grote bomen zijn verplant en ongeveer 40 nieuwe bomen zijn aangeplant. Het beplantingsplan bevat zowel hoge- als lage beplanting: aantrekkelijk voor verschillende soorten dieren en insecten. Bij de nieuwe verlichting is rekening gehouden met vleermuizen en tijdens de werkzaamheden in het Kerkebos zijn amfibieschermen geplaatst om de kamsalamander te beschermen.

Kerkebos als wateropvang

Een ander belangrijk aspect van de duurzame aanpak is het afkoppelen van woningen en de aanleg van het gescheiden rioolstelsel. Regenwater gaat nu niet meer het vuilwaterriool in. Het stroomt vanaf de Bentheimerstraat onder het centrumplein door naar het Kerkebos. Daar zorgen 11 stuwen voor het vasthouden van water, wat de waterhuishouding in het gebied duurzaam verbetert. En, heel belangrijk ook, de kans op wateroverlast in het centrum vermindert.

icon_main_info_white_glyph

NL Gebiedslabel

Het NL Gebiedslabel is een duurzaamheidskeurmerk dat projecten beoordeelt op hun bijdrage aan een groene, gezonde en duurzame leefomgeving. Het label maakt inzichtelijk welke ecologische en sociale impact materialen en ontwerpen hebben, waarbij natuur en duurzaamheid centraal staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.