Verkeer
Stuur appje
Zoek

Duizend supporters van Lazio Roma naar Enschede: fanzone op zelfde plek met wat aanpassingen

Fenerbahce supporters op het Van Heekplein Dennis Bakker News United
Beeld: News United/Dennis Bakker

Enschede houdt vast aan het gebruik van een fanzone op het Willem Wilminkplein bij de opvang van supporters rond Europese thuisduels van FC Twente. Supporters van Lazio Roma worden volgende week donderdag opgevangen in een afgezet gebied op het Willem Wilminkplein in het centrum van de stad, zoals als dat eerder ook gebeurde met aanhangers van Fenerbahçe. Omdat toen rellen uitbraken, worden aanvullende maatregelen genomen die nieuwe ongeregeldheden moeten voorkomen. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen gemeente, politie en binnenstadondernemers.

Het was een voetbalfeest in het stadion op 3 oktober, het Europa League treffen tussen FC Twente en Fenerbahçe in De Grolsch Veste. Voorafgaand aan het duel ging het in de binnenstad wel flink mis. Hooligans van beide clubs zochten elkaar op in het centrum van de stad, wat resulteerde in een relatief korte maar hevige geweldsexplosie. De politie arresteerde zeven personen.

Geëvalueerd

Na het duel met Fenerbahçe is geëvalueerd hoe het een volgende keer beter kan. Die volgende keer is donderdag 24 oktober. Dan komen duizend supporters van Lazio Roma uit Italië naar Enschede. "De fanzone blijft op dezelfde plek", zegt Kees Riemersma, voorzitter van Vereniging Horeca Stad Enschede. Hij sprak eerder vandaag met verschillende betrokken partijen over de manier waarop de Italiaanse supportersschare wordt opgevangen.

Burgemeester over fanzone

Dat gebeurt dus opnieuw in een fanzone in het centrum van de stad, op dezelfde plek als bijna twee weken geleden. Toen werkte de fanzone in de ogen van burgemeester Roelof Bleker van Enschede ook best goed. Het ging echter mis toen Turkse supporters geprovoceerd werden door aanhangers van FC Twente en de fanzone uit wilden.

“Politie en burgemeester doen hard hun best”

Verwacht wordt dat volgende week duizend supporters van Lazio Roma naar Enschede komen. "De fanzone op het Willem Wilminkplein wordt met hogere hekken afgesloten", licht Kees Riemersma toe. "Daar is een bedrijf voor ingehuurd dat daar ervaring mee heeft."

Ook wordt voorkomen dat aanhangers van Lazio Roma en FC Twente elkaar door de hekken kunnen zien. Dat moet een confrontatie tussen supportersgroepen bemoeilijken. Een sluis rondom de fanzone moet het lastiger maken om voorwerpen over en weer over de hekken te gooien. "Die komen dan in de sluis terecht", legt Riemersma uit. Alles om te voorkomen dat supportersgroepen opnieuw met elkaar op de vuist gaan.

Eén route

Supporters van Lazio Roma zijn overigens vrij om te gaan en te staan waar ze willen in het centrum. "Maar de ervaring leert dat ze toch in een fanzone samen willen komen", vertelt Riemersma. De ingang van die fanzone komt aan de kant van het centraal station. Aan- en afvoer van supporters gaat via één route.

Burgemeester Roelof Bleker sprak de afgelopen periode persoonlijk met verschillende ondernemers die, net als hun klanten, op 3 oktober werden geconfronteerd met hevige vechtpartijen in de stad. Op beelden is te zien hoe stoelen en tafels soms door de lucht vlogen.

Riemersma is tevreden over de maatregelen die nu zijn ingesteld. Hij heeft nog niet met andere ondernemers gesproken. "Natuurlijk maken ze zich wel zorgen. We hopen dat de nieuwe maatregelen werken, maar dat is koffiedik kijken. Een alternatief is er niet." "Je kunt je voorstellen dat ondernemers hun zaak op 24 oktober eerder zullen sluiten of juist later open gaan", zegt de ondernemer.

Leren van grote steden

Hij vindt het in ieder geval belangrijk dat Enschede geleerd heeft van de ervaringen rond het duel met Fenerbahçe. Riemersma verwijst naar steden als Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. Grote steden die al jaren te maken hebben met supporters van buitenlandse clubs in hun steden rond Europese voetbalduels. Enschede kan van de aanpak van die steden leren. "Natuurlijk wordt daarmee gepraat", geeft Riemersma aan. "Wij moeten daar als stad ook in groeien."

Lees verder onder de afbeelding.


Fenerbahçe - supporters - voetbal - binnenstad Enschede
Beeld: News United/Dennis Bakker

Enschede wil een gastvrije stad zijn. In de aanloop naar het duel met Fenerbahçe kwam die term ook al naar boven. "Er zitten zo'n 25.000 supporters in dat stadion, het gaat misschien maar om zestig raddraaiers die het verpesten voor de rest. Dat is heel triest." Komt volgens Riemersma bij dat de timing de vorige keer ook niet echt gelukkig was. Het duel viel toen samen met de Dag van de Eenheid in Duitsland. Daardoor waren er ook nog eens veel Duitsers in de stad. Dat zal volgende week donderdag in ieder geval niet het geval zijn. "De politie en de burgemeester doen hard hun best", verzekert de voorzitter. "We hopen dat schade dit keer uitblijft. Want zo niet, wat is dan de volgende stap?"

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.