Verkeer
Stuur appje
Zoek

Overlast door 'statiegeldjagers': Enschede zet nieuwe sloten op prullenbakken en gaat de boer op

Statiegeldhouders in Enschede
De afvalbakken in de binnenstad van Enschede worden straks allemaal voorzien van een statiegeldhouder.
Beeld: Henk ten Harkel

In de hoop statiegeldblikjes en -flesjes te vinden struinen tal van mensen de stad af langs afvalbakken in de openbare ruimte. Maar niet zelden blijft de bak na de zoektocht 'open' en rommelig achter, waarmee een nieuwe dumpplek is geboren. In een poging afvaloverlast de kop in te drukken, worden alle prullenbakken in de binnenstad van Enschede voorzien van nieuwe sloten.

Sinds april 2023 zit er statiegeld op kleine blikjes en flesjes. Dat is thuis misschien nog te doen, maar als je een dagje op stap bent wordt het lastiger. In de binnenstad gooien dus veel mensen hun blikjes en flesjes in de afvalbakken. Voor anderen is het statiegeld juist een bron van inkomsten.

Driehoeksleutel

In Enschede gaan 'statiegeldjagers' de prullenbakken af om te kijken of er blikjes en flesjes te vinden zijn. In het begin was het een soort grabbelton, maar inmiddels wordt het stalen omhulsel van de bak gewoon opengemaakt. Dat is niet zo moeilijk: een driehoeksleutel is genoeg.

Statiegeldhouders in Enschede
Lees ook
Feloranje statiegeldhouders moeten puinzooi in Enschedese binnenstad voorkomen

De inkomstenbron voor statiegeldjagers heeft ook een keerzijde. De bakken worden niet altijd netjes gesloten en/of een deel van het afval belandt op straat. Steeds meer ondernemers in de binnenstad blijken zich er aan te storen dat het een rommeltje wordt rondom de afvalbakken. En de gemeente Enschede wordt erop aangesproken.

Statiegeldhouders

In de vergadering van de stadsdeelcommissie Centrum zijn dinsdag maatregelen aangekondigd. De gemeente Enschede gaat alle sloten van de prullenbakken vervangen, zodat ze niet meer met de driehoeksleutel kunnen worden geopend.

Ook worden alle afvalbakken in de binnenstad voorzien van een statiegeldhouder, waarin voorbijgangers hun blikjes of flesjes kunnen plaatsen. Eerder werd er al eens op enkele plekken geëxperimenteerd met de rekjes. Ook Hengelo heeft ze al ingevoerd.

Landelijke aandacht

Maar het besef is er ook dat het waarschijnlijk een kwestie van tijd is, totdat er weer problemen ontstaan. Voor de langere termijn denkt Enschede dan ook mee over oplossingen. Dat wil zeggen: de nieuwe binnenstadmanager zal aandacht vragen voor de statiegeldproblematiek.

Een oplossing kan bijvoorbeeld zijn om meer inzamelpunten voor statiegeldflessen mogelijk te maken. Op dit moment kunnen blikjes en flesjes alleen bij supermarkten worden ingeleverd. Samen met de gemeenten Amsterdam, Leiden en Tilburg behoort Enschede tot een koplopersgroep die samen met de Stichting Statiegeld Nederland naar oplossingen zoekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.