Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Bestuurders trots op streekomroep-keurmerk voor Twente FM, maar extra financiering daarmee niet gegarandeerd

“Tukkers moet je raken in het hart. Dat is 1Twente en Twente FM gelukt.” Met die woorden kenschetste directeur-bestuurder Marc Visch van de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroep nog eens de waarde die moet worden toegekend aan het Keurmerk Nederlandse Streekomroep. Visch maakte dinsdag met een kleine NLPO-delegatie een rondje langs verschillende ‘uitvalsbases’ van de streekomroep in wording om het keurmerk officieel uit te reiken ten overstaan van lokale bestuurders. In de gemeenten die Twente FM bedient waren zij in het algemeen trots op de omroep, maar terughoudend als het gaat om extra geld voor publieke journalistiek.

Visch maakte van de gelegenheid gebruik om het grote belang van de lokale publieke omroepen voor de lokale democratie te onderstrepen. “Goede, objectieve berichtgeving over lokale politiek zorgt ook voor een beter bestuur.” Door het nieuws ‘van onderop’ te brengen, draagt een lokale omroep ook bij aan het gemeenschapsgevoel in een gebied. Visch: ”Twente FM en 1Twente zijn in dit opzicht altijd een voorbeeldomroep geweest.”

Keurmerk steuntje in de rug

Visch noemde de toekenning van het keurmerk, op basis van objectieve criteria, een mooie bekroning voor de wijze waarop 1Twente en Twente FM zich hebben ontwikkeld. Misschien nog wel meer dan de eretitel Beste Lokale Omroep van Nederland, die de omroep onlangs al ten deel viel. “Het keurmerk is bestendig. Al is het niet vanzelfsprekend dat je het ook behoudt.” Visch noemde het keurmerk ook een mooi steuntje in de rug voor 1Twente en Twente FM in de ontwikkeling naar één streekomroep voor Twente, die in 2027 z’n beslag moet krijgen.

Extra geld gemeenten nodig

Voor de gemeenten betekent de vorming van één streekomroep volgens Visch goed nieuws omdat daarmee de basisfinanciering vanuit het Rijk verzekerd is. Hij liet daarbij overigens niet na te benadrukken dat er nog wel wat extra geld zal moeten opgebracht. “Couleur locale geven aan de berichtgeving vereist ook nog weer een investering van gemeenten.” 1Twente en Twente FM zitten volgens Visch in een spannende fase op weg naar een nieuw omroepstelsel met 80 streekomroepen in 2027. “Deze omroep is er zo goed als klaar voor en daar zijn we heel trots op.”

Positieve grondhouding

Wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland liet weten daar niet onwelwillend tegenover te staan. “Wij zijn hierover al lang in gesprek. Als de omroep met een goed onderbouwd businessplan komt, dat wij kunnen voorleggen aan de raad, kan dat op onze steun rekenen. Het keurmerk kan daar zeker aan bijdragen.” Ook de bestuurders van de andere gemeenten in het Twente FM-gebied die dinsdag werden aangedaan (Oldenzaal, Wierden en Tubbergen) gaven blijk van een positieve grondhouding ten opzichte van de streekomroep in wording.

“‘Wees hier supertrots op.’”

In het gemeentehuis van Wierden benadrukte burgemeester Doret Tigchelaar het belang van de lokale journalistiek. Voor de uitreiking van het keurmerk was ze in de materie rond het verkrijgen van dit prediikaat gedoken: “Er moest aan 20 stevige, toetsbare criteria voldaan worden. Dat is nogal wat. Een keurmerk moet waardevol zijn, en dit keurmerk is dat zeker”, complimenteerde ze Twente FM en 1Twente. ‘Wees hier supertrots op.’

Keurmerk dik verdiend

In de studio van Twente FM in Oldenzaal noemde wethouder Hilde Berning-Everlo van Tubbergen de toekenning van het keurmerk dik verdiend. ‘Mooi dat jullie de verbinding zoeken met politiek en bestuur en oog hebben voor de overkoepelende thema’s, maar ook de mooie verhalen ophalen in onze dorpskernen.” Wethouder Murat Yildirim van Oldenzaal sprak ook vol lof over de verbindende kracht van de lokale omroep.

Slag om de arm

Bij alle loftuitingen hielden de bestuurders wel een slag om de arm waar het gaat om financiering. Omdat de gemeenten financieel onzekere tijden tegemoet gaan, maar ook omdat uiteindelijk de gemeenteraden daarover beslissen. Directeur Flip van Willigen greep de toekenning van het keurmerk aan om de bestuurders er op te wijzen hoe belangrijk het is dat gemeenten (blijven) bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de streekomroep.

Zo lokaal mogelijk blijven

Van Willigen: “Hoe kunnen we er voor zorgen dat we de middelen krijgen om een journalist specifiek op het lokale nieuws te zetten? We hopen dat we met dit keurmerk en ook met het predicaat Beste Lokale Streekomroep van Nederland de gesprekken voort te kunnen zetten.” Volgens Van Willigen willen 1Twente en Twente FM straks samen als één streekomroep zo lokaal mogelijk blijven opereren. “We willen niet een soort regionale omroep light worden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.