Verkeer
Stuur appje
Zoek

Willen pandeigenaren via belasting investeren in binnenstad van Enschede? 'We gaan met iedereen bellen'

202309 COEN KRUKKERT 11 BINNENSTAD ENSCHEDE STRAATBEELD ANALOOG
De binnenstad van Enschede wordt mogelijk een Bedrijveninvesteringszone.
Beeld: 1Twente/Coen Krukkert

De nieuwe Stichting Binnenstad Management Enschede wil de komende jaren stappen maken in het verbeteren en professionaliseren van het winkel- en horecagebied. Daarvoor hoopt het inkomsten te genereren via het instellen van een zogeheten Bedrijveninvesteringszone (BIZ). De pandeigenaren in de binnenstad moeten alleen nog zelf akkoord met de extra belasting van 250 tot 750 euro per jaar. In november mogen ze naar de stembus.

Een Bedrijveninvesteringszone is een afgebakend winkelgebied of bedrijventerrein waarbinnen de aanwezige gebruikers en/of eigenaren van niet-woningen worden verplicht om jaarlijks een bepaald bedrag af te dragen. De inkomsten uit deze vorm van belasting mogen alleen worden gebruikt voor zaken die met die BIZ te maken hebben.

600 panden

Het innen van BIZ-gelden is een van de belangrijkste wensen van de vorig jaar opgerichte Stichting Binnenstad Management Enschede, waarin de winkeliers en horecaondernemers zijn vertegenwoordigd. Binnenstadmanager Roeland Gringhuis wil graag aan de slag met plannen voor het verfraaien en professionaliseren van het winkel- en horecagebied.

De hoop is gevestigd op de eigenaren van de 600 panden (woningen niet meegerekend) die de Enschedese binnenstad rijk is. Als zij bereid zijn om een bijdrage te doen, kan er jaarlijks meer dan 2 ton worden opgehaald. Het idee is om met dat geld meer geld te maken.

Naar de stembus

Maar het invoeren van een Bedrijveninvesteringszone in Enschede kan niet zomaar. Pandeigenaren worden in dat scenario immers verplicht om de jaarlijkse belasting af te dragen. Dat mag alleen als uit een officiële stembusronde is gebleken dat zij daartoe bereid zijn.

202309 COEN KRUKKERT 6 KFC ENSCHEDE BINNENSTAD ANALOOG
Lees ook
Enschedese binnenstad wil de 'schwung' erin houden en kijkt daarvoor ook naar vastgoedbazen

Dat wil zeggen: de opkomst van de stemming moet meer dan de helft (dus minimaal 301 panden) zijn. En van die stemmers moet 75 procent akkoord gaan met het instellen van een BIZ. Met andere woorden: 226 ja-stemmers kunnen genoeg zijn.

Adres in Parijs

Op papier lijkt dat misschien een haalbare klus, maar in de praktijk zal dat nog niet meevallen. Een deel van de panden in de binnenstad is namelijk in bezit van beleggers met een postadres in Amsterdam, Londen, Parijs en wellicht zelfs Dubai. De kans is klein dat zij de envelop die zij binnenkort ontvangen retourneren met een ingevuld stemformulier.

Daartegenover staat wel dat elk pand staat voor één stem. Union Investment (eigenaar van winkelcentrum Twentec-Klanderij) krijgt dus 60 stembriefjes. En het zal niet verbazen dat bierbrouwer Grolsch - als eigenaar van horecapanden - ook een grote speler is.

Op campagne

John Landewé, een bekende lokale projectontwikkelaar en pandeigenaar in Enschede, sprak dinsdag in de stadsdeelvergadering bij Metropool zijn steun uit voor het instellen van een Bedrijveninvesteringszone. "Als we het goed doen, komt er 200 tot 250 duizend euro per jaar binnen. Daar doe je geen grote projecten mee, maar zo kunnen we er wel aan meebetalen", aldus Landewé.

icon_main_info_white_glyph

Betalen op basis van WOZ-waarde

De basis voor de BIZ-gelden zal de waarde van een pand zijn. De WOZ-waarde wordt vermenigvuldigd met 0,0008 (ofwel 0,8%). Een eigenaar van een pand met een waarde van 500.000 euro krijgt dus een rekening van 400 euro. Afgesproken wordt dat het minimaal te betalen bedrag 250 euro per jaar is en dat er ongeacht de WOZ-waarde maximaal 750 euro wordt gevraagd.

Net als binnenstadmanager Gringhuis zal Landewé een soort campagne gaan voeren voor de BIZ. "Er zijn in totaal 270 eigenaren in de binnenstad. Die gaan we allemaal bellen." Mocht tot een invoering komen, dan treedt Landewé met Stichting Binnenstad Vastgoedeigenaren Enschede toe tot het binnenstadmanagement. Zoals de Vereniging Horeca Stad Enschede en Winkelhart als vertegenwoordigers van de horeca en winkeliers ook al zitting hebben in de overkoepelende stichting.

Maand stemmen

Tussen 18 november en 13 december kunnen eigenaren van panden in de binnenstad van Enschede stemmen voor of tegen de invoering van een Bedrijveninvesteringszone. Dat kan per brief via een retourenvelop, maar ook fysiek bij een stembus in het stadhuis.

Als er genoeg stemmen worden behaald, begint voor Binnenstadmanagement het echte werk: het uitwerken van goede plannen om het geld aan uit te geven. Een aantal thema's (inclusief verdeling van de gelden) is al wel vooraf bepaald. Zo gaat een deel van het geld naar sfeer/aankleding en is er een deel bestemd voor verduurzaming.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.