Hij is pas 35 jaar en mag zich vanaf woensdag 23 oktober al burgemeester noemen. Maar eerst nam Enschede deze donderdag afscheid van Jeroen Diepemaat. De wethouder, die na zes dienstjaren afscheid neemt, blijft voor zijn nieuwe baan in de buurt; hij wordt burgervader in buurgemeente Losser.
Diepemaat was er in zijn politieke loopbaan altijd al vroeg bij. Als 17-jarige was hij op de achtergrond actief voor de lokale afdeling van de VVD, vier jaar later kwam hij voor diezelfde partij in de gemeenteraad en in 2018 werd hij met 29 jaar een van de jongste Enschedese wethouders ooit.
In die zin is het dus niet verrassend dat hij nu ook op relatief jonge leeftijd burgemeester wordt. Al was die stap in zijn carrière allesbehalve voorzien, zei hij vorige week in 1Twente Vandaag.
"Ik had wel in mijn hoofd dat het na deze periode, na 8 jaar wethouderschap, tijd voor wat anders zou zijn", aldus Diepemaat. "Maar ik had eigenlijk wel honderd dingen in mijn hoofd die ik leuk zou vinden, waar dit er één van was."
En zo kijkt Diepemaat ook naar de toekomst. "Ik denk niet dat ik dit tot mijn pensioen blijf doen, want dat is nog wel heel lang", zegt hij met een lach. "Ik heb er nu in ieder geval heel veel zin in om dit nog een hele tijd te gaan doen. En er wat moois van te maken met alles wat ik in me heb."
In het stadhuis was donderdag de afscheidsreceptie van Diepemaat. Tijdens de bijeenkomst roemde burgemeester Roelof Bleker zijn humor, positieve houding en doorzettingskracht. Binnen zijn portefeuille Bouwen & Wonen heeft Diepemaat volgens de burgemeester letterlijk zijn stempel op de ontwikkeling van de stad gedrukt.
Dat is onder meer terug te zien in de ontwikkelingen in het stationsgebied (bouwplan Centrumkwadraat). Maar ook voor bouwplannen Cromhoff (rondom het voormalige Wegenerpand) en Eschmarkerveld zijn in de periode van Diepemaat de eerste stappen gezet, net als de blauwdrukken voor de zogeheten Spoorzone Hengelo-Enschede, waarmee beide steden de boer op gaan.
Toch werd niet elke stedelijke ontwikkeling waarbij Diepemaat betrokken was een succes. Hij moest (voorlopig) de stekker trekken uit grote delen van megabouwproject Kop Boulevard en ook de ontwikkeling van de Huiskamer van de Stad is vorig jaar voortijdig afgebroken.
In dat laatste dossier - dat nu over huisvesting van culturele instellingen in de binnenstad gaat - worden voor het einde van het jaar belangrijke besluiten genomen. Het is aan de 28-jarige VVD'er Malkis Jajan, die maandag 21 oktober wordt geïnstalleerd als opvolger van Jeroen Diepemaat, om de plooien glad te strijken.
Bij 1Twente Vandaag sprak Jeroen Diepemaat (behalve over eventueel militair gebruik van de luchthaven) over zijn aanstaande baan als burgemeester in Losser: