Verkeer
Stuur appje
Zoek

Legionellabacterie aangetroffen in douches hoofdgebouw FBK Stadion

20241017 hoofdgebouw fbk stadion foto quint olde riekerink 2
In douches in het linkerdeel van het hoofdgebouw van het FBK Stadion is de legionellabacterie aangetroffen.
Beeld: Quint Olde Riekerink

In de waterleiding van de douches van het hoofdgebouw van het FBK Stadion is de legionellabacterie aangetroffen. Het gaat om douches in het linkerdeel van het pand dat in gebruik is door de gemeente Hengelo en dus niet om het deel dat door FC Twente wordt gebruikt.

De gemeente Hengelo heeft een installatiebedrijf ingeschakeld om de leidingen thermisch door te spoelen. "We verwachten dat die binnen enkele dagen aan de slag gaat", zegt een woordvoerder van de gemeente. Thermisch doorspoelen is het doorspoelen van leidingen op een temperatuur van minimaal zestig graden gedurende twintig minuten.

Filterdouchekoppen

De douches in het linkerdeel van het gebouw zijn tijdelijk buiten werking gesteld. In de kleedkamers zijn bordjes opgehangen waarin gebruikers worden gewezen op de besmetting. Na het doorspoelen van de leidingen moeten opnieuw monsters worden genomen om te zien of de bacterie is verdwenen. Het installatiebedrijf gaat ook filterdouchekoppen plaatsen. Het voordeel daarvan is dat de douches weer snel gebruikt kunnen worden, is de verwachting.

Controles

De gemeente voert jaarlijks na de zomervakantie controles uit in douches van sportaccommodaties in de stad. De reden is dat legionellabacteriën het best floreren in stilstaand water en omdat kleedkamers in de zomer niet worden gebruikt, is de kans op besmetting groter. Volgens de gemeente worden douches tegenwoordig door het jaar heen ook minder gebruikt. "Na de corona-periode is er ook een tendens ontstaan dat veel sporters thuis douchen."

Wachttijd

Normaal gesproken kan de periode van het doorspoelen van de leidingen, het nemen van een zogenaamde her-bemonstering en wachten op de uitslag daarvan, wel een paar weken duren. Mocht de besmetting niet weg zijn, dan moet de procedure in dat geval worden herhaald. Naast de gemeente Hengelo en FC Twente wordt het hoofdgebouw van het FBK Stadion onder meer gebruikt door atletiekvereniging MPM en Lange Afstand Atletiek Club Twente (LAAC Twente)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.