Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twence gaat groen gas leveren aan 1.700 Hengelose huishoudens

240919 Twence FOTO A2 Networks
Afvalverwerker Twence gaat nog dit jaar van start met de bouw van een zogeheten 'groengasinstallatie'. Die zal 1.700 huishoudens kunnen voorzien van duurzaam gas.
Beeld: A2 Networks

Afvalverwerker Twence gaat van start met de bouw van een zogeheten 'groengasinstallatie', waarmee groen gas uit GFT-afval wordt geproduceerd. De benodigde vergunningen zijn binnen en de bouwvoorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Het bedrijf verwacht eind volgend jaar het eerste groene gas te kunnen leveren aan het bestaande gasnet in Hengelo.

Deze stap draagt volgens het bedrijf bij aan het aardgasvrij maken van 1.700 huishoudens in de regio. Twence is de eerste leverancier die groen gas zal leveren via het bestaande net in Hengelo. Er wordt al langer groen gas geleverd aan de gemeenten Enschede, Losser en Hof van Twente door de Twence-dependance in Zenderen.

Minder uitstoot

In de nieuwe installatie bij Twence, op de gemeentegrens van Hengelo en Enschede, zal het uit GFT-afval verkregen biogas worden opgewerkt en gezuiverd tot een vorm die moeiteloos kan worden gemengd met aardgas in het bestaande net. Er is dan dus minder fossiel aardgas nodig is voor het verwarmen van woningen en industrie. Dat betekent weer minder uitstoot van stikstof en koolstofdioxide.

“Met deze installatie kunnen straks 1.700 huishoudens aardgasvrij worden.”

Algemeen directeur van Twence Marc Kapteijn licht toe: "Met deze installatie kunnen straks 1.700 huishoudens aardgasvrij worden. Elektrisch verwarmen en warmtenetten zijn goede alternatieven voor aardgas, maar waar dat niet kan, biedt groen gas een duurzame oplossing."

Enexis

De bouw van de installatie start nog dit jaar en eind 2025 zal het groene gas beschikbaar zijn voor huishoudens en bedrijven via het bestaande aardgasnet van Enexis in Hengelo.

“Op deze manier worden onze regionale gasnetten een essentieel onderdeel van de energietransitie.”

Directeur Bram Gerrist van Enexis: “Groen gas is nu nog schaars, daarom blijven we de komende jaren investeren om de invoeding van groen gas op te schalen. Projecten zoals deze zijn van groot belang. Op deze manier worden onze regionale gasnetten een essentieel onderdeel van de energietransitie.”

icon_main_info_white_glyph

Blijft aardgasnet bestaan?

Er mag dan in Nederland vol worden ingezet op warmtenetten (waar mogelijk) en all-electric warmtepompen, het aardgasnet zal niet zomaar bij het grofvuil gaan. Immers, lang niet alle wijken zijn op die manier te verwarmen. Denk alleen al aan oude stadscentra. Door het bestaande net gaat nu nog vooral fossiel gas, maar in de toekomst zal dat dus ook - en waarschijnlijk verhoudingsgewijs steeds meer - groen gas worden. En in de toekomst mogelijk zelfs waterstof.

Harry Scholten, voorzitter Energiestrategie Twente en wethouder Hof van Twente, benadrukt het belang van het project van Twence: “Met deze installatie helpt Twence de regio verder te verduurzamen door aandeelhouders te voorzien van groen gas, waardoor zij hun aardgasverbruik kunnen terugdringen. Met deze ontwikkeling zet Twence een belangrijke stap in de energietransitie en draagt het bij aan de verduurzaming van de regio Twente.”

240919 Twence FOTO A2 Networks
Lees ook
Onderhandelaar bereikt akkoord: Almelo, Oldenzaal en Twenterand kunnen uit Twence stappen

De veertien Twentse gemeenten en de gemeente Berkelland zijn aandeelhouder van Twence. Almelo, Oldenzaal en Twenterand gaan hun aandelen over twee jaar van de hand doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.