Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal blijft met de hand op de knip investeren; inwoners voelen pijn in portemonnee

Westwal Singelpark
Een fikse rijksbijdrage uit het programma Erfgoed Deal betekent een mooie impuls voor de ontwikkeling van het Singelpark.
Beeld: Gemeente Oldenzaal

Er mogen zich dan donkere financiële wolken samenpakken boven de gemeente, het college van Oldenzaal wil in de periode 2025-2028 volop blijven investeren in voorzieningen in de stad. Zonder pijn in de portemonnee – in eigen (stad)huis, maar ook voor de inwoners – gaat dat niet. Door een verhoging van de OZB en de riool- en afvalstoffenheffing gaat een gemiddeld gezin in totaal € 6,83 per maand meer betalen.

In een toelichting op de programmabegroting voor de jaren 2025-2028 zegt wethouder financiën Evelien Zinkweg groei nodig is om de stad voor huidige inwoners én toekomstige generatie leefbaar en aantrekkelijk te houden. “We kunnen niet stilzitten. Als we willen groeien, moeten we bijvoorbeeld meer huizen bouwen.” Om de noodzakelijk geachte investeringen mogelijk te maken, moeten er ten stadhuize wel scherpe keuzes worden gemaakt. Of is er, zoals het college het formuleert ‘focus aangebracht in haar investeringsplannen’.

Drie speerpunten

Voor de periode 2025-2028 heeft het college 3 speerpunten benoemd: toekomstbestendige stedelijke ontwikkeling, vergroening van de stad en een integrale aanpak en toegang sociaal domein. Concreet betekent dit dat tot 2030 minimaal 1.000 extra woningen gebouwd, dat er fors wordt geïnvesteerd in onderwijs, sporthallen en gymzalen, nieuwe huisvesting van het Sociaal plein, ontwikkeling en realisatie van het wijkverbeterplan Glinde-Hooiland en de herinrichting van het stadhuis.

Subsidies als duwtje in de rug

Voor een paar projecten die veel geld kosten is de gemeente Oldenzaal erin geslaagd om fikse subsidies binnen te halen. Deze gelden betekenen een ‘duwtje in de rug’ voor bijvoorbeeld de verduurzaming van de Franciscusschool en het stadhuis, maar ook voor de ontwikkeling van het Singelpark. Voor dat laatste project kan de gemeente rijksbijdrage van € 677.000,- tegemoet zien uit het programma Erfgoed Deal. Wethouder Zinkweg wijst er in dit verband op dat dit soort subsidies de gemeente niet zo maar komen aan waaien. “Daar moeten we hard voor werken.”

“We krijgen de komende jaren minder geld terwijl ons takenpakket niet kleiner, maar groter wordt.”

Het college is er in geslaagd voor 2025 nog een sluitende begroting te presenteren. Vanaf 2026 – het roemruchte ‘ravijnjaar’ - duikt Oldenzaal in de rode cijfers. Dat heeft alles te maken met de korting op de rijksbijdrage, die gemeenten boven het hoofd hangt. Wethouder Zinkweg: “Het is voor ons niet langer mogelijk om met de huidige financiering van het Rijk alle taken en opgaven te vervullen. We krijgen de komende jaren minder geld terwijl ons takenpakket niet kleiner, maar groter wordt.”

Bezuinigingen dreigen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is, mede namens de gemeente Oldenzaal, nog in gesprek met het Rijk over de dreigende korting op de rijksbijdrage. Wethouder Zinkweg: “We benadrukken steeds opnieuw dat de balans tussen taken en middelen moet worden hersteld. Als het Rijk de korting op het gemeentefonds niet terugdraait, dan kunnen we niet anders dan de geplande bezuinigingen doorvoeren.” Mocht het Rijk toch nog over de brug komen met financiële middelen, dan wordt een deel van de extra middelen gebruikt om de OZB weer te verlagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.