Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente Vrouwen verliest bij thuisdebuut van Chelsea in Champions League, maar meet zich met Europese top

20240511 FC Twente Vrouwen landskampioen
Beeld: FC Twente Media

Het krachtsverschil was op voorhand duidelijk. De vrouwen van Chelsea zijn de mondiale top, de speelsters van Twente debuteren in het hoogste Europese voetbaltoernooi. Bij hun thuisdebuut was de Engelse ploeg op alle fronten beter, en drukte dat ook uit in de score. Desondanks overheerste in Enschede na het laatste fluitsignaal de trots. Vierduizend man zag FC Twente verliezen, maar zich ook meten met de top: 1-3.

Terwijl de Champions League-hymne door de Veste galmt kijken de speelsters gebiologeerd naar de pikdonkere lucht. Een moment lijken ze terug te denken aan de jonge jaren, waarin het spelen van Champions League-voetbal voor velen een surrealistisch beeld leek.

'Allerhoogste podium'

Deze nazomerse-oktoberavond bewijst het tegendeel en gaat op voorhand al de boeken in als ‘de eerste op het allerhoogste podium.’ Het doek van het Champions League-logo wapperend op de middencirkel werkt daaraan mee. De Champions League is eindelijk in Enschede.

Kleine vis

Voor Chelsea is deze pot er vooral een, waarbij geen malheur opgelopen mag worden. Blijkend uit het feit dat zes basisspelers van de Londense profclub op de bank beginnen.

FC Twente is voor Chelsea een kleine vis. En alleen een enkele fantast gelooft in een resultaat.Die prille hoop wordt binnen achttien minuten aan gort geschoten. Chelsea staat dan al met 2-0 voor door goals van Agnes Beever-Jones, met een schot uit tweede lijn, en Maika Hamano, die FC Twente-keepster Clark van veraf verrast met een boogbal

Beperkte schade

De schade blijft in de eerste helft beperkt bij die dubbelslag, en via Nikée van Dijk krijgt Twente zelfs mogelijkheid op een aansluitingstreffer. Daaruit blijkt dat een kinderhand tegen deze voetbal-gigant al snel is gevuld.

De vierduizend aanwezige fans, er werd gehoopt op vijfduizend aanwezigen maar dat aantal werd niet behaald vanwege het relatief late tijdstip van 21.00 uur, vieren elke combinatie als een kans en elke kans als een goal.

Twentse hoogtepunten

Het tweede bedrijf ontspint zich zoals de eerste eindigde. Chelsea als dominante factor. Twente dat probeert aan te klampen bij de gezette toon van de Engelsen. De malaise wordt groter als Chelsea op 3-0 komt door een benutte strafschop van Guro Reiten.

Twente oogt echter halsstarrig, opteert voor het vertrouwde combinatievoetbal in plaats van het inzakken. Dat resulteert in het hoogtepunt van de avond als Nikée van Dijk wegsprint van haar directe tegenstander en de eerste Champions League-treffer in eigen huis binnenschiet: 1-3.Beiden lijken zich daarna te schikken in het resultaat.

De uitslag is alleszins verrassend, en daar lijkt Twente mee te kunnen leven. Daarmee krijgt de overwinning van vorige week tegen Celtic krijgt geen droomvervolg.

Champions League poeha

In deze Champions League-rodeo, waarbij de ploeg van de ene naar de andere onregelmatigheid wordt geslingerd, is het na afloop meteen tijd voor de volgende halte. De eerste Champions League-wedstrijd in de historie van de club brengt ook de eerste persconferentie in de historie van het team met zich mee.

Drie flesjes energiedrank staan kaarsrecht opgesteld naast drie perfect opgestelde microfoons. Geen interviews in de mixed-zone voor trainer Joran Pot, een plekje achter de desk. UEFA-protocollen zo blijkt uit navraag bij de dienstdoende perschef.

Zo ondergaat Twente het avontuur in de Champions League met verve. Het resultaat valt dan wel niet in Enschedees voordeel uit, de wedstrijd hedenavond laat wel zien dat het mee kan komen op het niveau waar zo lang naar werd gesnakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.