Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Pionier Otto Engels krijgt postuum zijn droomplek in Oldenzaalse ‘knarrenhof’

Tijsniedershof zwerfkei
Ron Ensink (links) onthulde samen met Henk Koiter de zwerfkei met het naamplaatje van pionier Otto Engels.
Beeld: Redactie Twente FM

Hij heeft het zelf niet meer mogen meemaken, maar Otto Engels was donderdagmiddag op symbolische wijze wel degelijk aanwezig bij de officiële opening van de eerste ‘Knarrenhof’ in Twente, in de Oldenzaalse wijk De Thij. Een zwerfkei met een naamplaatje van Éngels, die al in 2016 samen met Henk Koiter het initiatief nam tot dit landelijke woonconcept senioren, krijgt een ereplekje in de binnentuin van de ‘Tijsniederhof’.

Een passend eerbetoon voor deze ‘zelfbenoemde nomade’ volgens voorzitter Ron Ensink van de Noabershof Olnzl, omdat Otto Engels hiermee postuum alsnog de ‘droomplek voor z’n oude dag’ krijgt. Ensink onthulde samen met die andere man van het eerste uur, Henk Koiter, de zwerfkei. Een handeling met een symbolische betekenis, omdat Ron Ensink het stokje van pionier Engels heeft overgenomen en zich als voorzitter van de Noabershof Olnzl blijft inzetten om diens droom te verwezenlijken: Een ‘noabershof’ in elke Oldenzaalse wijk.

Oldenzalers haken af

Ron Ensink heeft inmiddels met zijn vrouw zelf 1 van de 22 woningen in de ‘Tijsniedershof’ betrokken. Dat zat er voor pionier Henk Koiter en z’n vrouw niet in. Ze moesten tijdens het 8 jaar durende aanlooptraject naar de realisering van het wooncomplex afhaken omdat het voor hun financieel niet haalbaar bleek. Dat gold overigens voor veel meer Oldenzaalse gegadigden voor een plek in deze woonvorm, onder de paraplu van het landelijke Knarrenhof-concept. Van de in totaal 22 woningen worden er slechts 8 bewoond door Oldenzalers.

Lang en moeizaam traject

Het traject van idee tot realisering van de eerste ‘knarrenhof’ in Twente was lang en moeizaam. Het vinden van een geschikte locatie, onderhandelingen met de gemeente Oldenzaal over onder meer de grondprijs en deelname van wooncorporatie WBO in het project, nam vele jaren in beslag. In de jaren die verstreken steeg ook nog eens de hypotheekrente en de prijs voor bouwmaterialen, waardoor de kostprijs voor de woningen veel hoger uitpakte dan verwacht. Bovendien werd een aantal sociale huurwoningen geschrapt omdat WBO Wonen afhaakte.

‘Wat kunnen we hier van leren’

Wethouder Murat Yildirim, gesecondeerd door collega Rob Christenhusz, sprak in dit verband eufemistisch over een traject dat ‘misschien niet altijd tot tevredenheid’ is verlopen. “Wat kunnen we hiervan leren? Wat kunnen we een volgende keer anders doen?” Over de kansen voor een volgende ‘noabershof’, waarvoor al concrete plannen bestaan, hield de wethouder zich op de vlakte. Al liet hij er geen misverstand over bestaan dat een deel van de 1000 woningen die de gemeente Oldenzaal tot 2030 wil gaan bouwen ‘levensloopbestendig’ zal zijn. “Woonconcepten als deze, in welke vorm dan ook, gaan daar zeker aan bijdragen.”

Tijsniedershof binnentuin 1
De binnentuin van de Tijsniederhof, die in totaal 22 woningen en een gemeenschappelijke ruimte omvat.
Beeld: Redactrie Twente FM

Saamhorigheid al groot

Dat de saamhorigheid onder de bewoners van de ‘Tijsniederhof’ na een paar maanden tijd al groot is, bleek wel uit een bewonerskoor dat ter gelegenheid van de officiële opening een loflied ten gehore bracht. Geschreven door oud-stadsdichter Gert Toirkens, die met zijn vrouw Hetty ook een woning in het hof heeft betrokken. En de nieuwkomers van buiten Oldenzaal hebben intussen ook al ervaren van ‘noaberschap’ inhoudt. Nadat alle bewoners eerder al waren verrast met een bloemetje van de buren, boden de ‘noabers’ donderdagmiddag een klok aan voor de gemeenschappelijke ruimte, het Hofhuys. Wethouder Yildirim zag die ruimte nog wel uitgroeien tot een ‘hangplek’ voor de buurt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.