Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs met verslavingsproblemen kunnen eindelijk in hun eigen stad geholpen worden

241018 tactus hengelo
Wethouder Marie José Luttikholt, regiodirecteur Michèle Ruyten en locatiemanager Miriam Winter van Tactus en wijkafdelingsmanager Angelique ten Wolde van Welbions (vlnr) met het cadeau, een tekening van de Hengelose skyline, dat de wethouder aan Tactus overhandigde.
Beeld: tactus

Vandaag trekken de eerste bewoners in het verbouwde pand van de voormalige Huisartsenpost Hengelo. Het zijn cliënten van Tactus verslavingszorg. Het gebouw, pal tegenover ziekenhuis ZGT, is omgebouwd tot een woonlocatie met 24 kamers, waar mensen met langdurige verslavingsproblematiek worden geholpen. Tegelijk openden de deuren van een nieuwe polikliniek van Tactus aan de zijkant van datzelfde gebouw.

Gisteren was de opening van deze Tactusvestiging. Zo’n honderd mensen waren daarbij aanwezig. De wens om zo'n woonzorgvoorziening te starten in Hengelo ligt er al jaren. Gemeente Hengelo, Tactus en Woningbouwvereniging Welbions hebben de afgelopen tijd intensief samengewerkt om een geschikte locatie te vinden.

Bange buren

In eerste instantie had Tactus het oog laten vallen op een kavel aan de Deldenerstraat naast Het Borsthuis. Daartegen kwam de buurt in het geweer. Bang als ze waren voor de mogelijke overlast van de Tactuscliënten in hun omgeving.

Ruud rutten tactus
Lees ook
Tactus: 'We zijn er niet om problemen te veroorzaken, maar om ze op te lossen'

Een van hen zei in 2021 tegen 1Twente: "Stel je voor, er komen hier 24 zwaarverslaafden te wonen en daarnaast is er ruimte voor nog dertig mensen die er behandeld worden. Ze zullen zich tussen de ouderen, hun bezoek en de medewerkers gaan bewegen. Het is niet allemaal gespuis misschien, maar een aantal zal op z'n minst ontoerekenbaar gedrag vertonen."

“Het is belangrijk dat er voor iedereen een plek is in de maatschappij.”

Toenmalig Tactusdirecteur Ruud Rutten liet weten best samen met de gemeente te willen meedenken over een alternatieve plek: "Echter, de wachtlijst is inmiddels dermate opgelopen, dat we niet te lang kunnen wachten. Als een alternatieve plek minder weerstand oproept, moeten we daar serieus naar kijken."

Andere keuze

Mede om die reden is uiteindelijk afgezien van de plek naast Het Borsthuis. Niet veel later kwam de huidige locatie, enkele honderden meters verderop, in beeld.

Wachtlijst

Tactus heeft al meerdere van dergelijke woonvoorzieningen in Overijssel en Gelderland. Hengelo was tot vandaag een witte vlek: de wachtlijst was in 2021 zo'n zestig personen lang en is in de tussentijd alleen maar gegroeid.

icon_main_info_white_glyph

Polikliniek

Naast de 24 kamers tellende opvang zit er in het nieuwe gebouw ook een polikliniek, met een eigen ingang. Hier werken medewerkers van Tactus aan onder meer preventie. Daarnaast is er daar een ruim aanbod voor kinderen van ouders met een verslavingsprobleem (KVO). Deze medewerkers werkten voorheen vanuit een pand aan de Helene Mercierweg, ook op het Gezondheidspark Hengelo.

Wethouder Marie José Luttikholt liet weten verheugd te zijn met de opening van deze locatie in Hengelo: "Het is belangrijk dat er voor iedereen een plek is in de maatschappij."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.