Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vrijwilligers gezocht: welke Hengeloërs willen sporten en spelen met kinderen van vluchtelingen?

Ongeveer een kwart van de mensen die bij het COA worden opgevangen is kind. TeamUP, opgezet door Save the Children, Unicef en War Child, biedt sport- en spelactiviteiten voor kinderen die hun thuisland hebben moeten ontvluchten. Voor het asielzoekerscentrum (azc) aan de Havezatelaan in Hengelo worden nu nieuwe vrijwilligers gezocht.

Jin-Li Wieldraaijer van Save The Children werft vrijwilligers voor TeamUP op ruim vijftig locaties in Nederland: “Wij verzorgen deze activiteiten op locaties van het COA.” Voor het azc aan de Hengelose Havenzatenlaan zoekt TeamUP twee á drie vrijwilligers voor de groep kinderen in de leeftijdscategorie tussen de zes en elf jaar oud.

Vluchtelingenstroom

TeamUP werd in 2016 opgericht door Save The Children, WarChild en Unicef naar aanleiding van de vluchtelingenstroom van 2015. Veel van de kinderen die in de opvang wonen, hebben traumatische dingen meegemaakt. Met spel- en beweging willen de vrijwilligers van TeamUP kinderen psychosociale ondersteuning bieden. “Aan de activiteiten hangen ook allerlei thema's, zoals hoe om te gaan met boosheid of verdriet.”

Regelmaat

Een belangrijk kenmerk van TeamUP is regelmaat en vastigheid. Op een vast moment in de week worden er activiteiten gehouden voor verschillende leeftijdscategorieën. “Daarom vragen wij ook van onze vrijwilligers om minimaal negen maanden te blijven. De kinderen gaan natuurlijk aan je wennen en het werken met een vaste club biedt de kinderen ook stabiliteit.”

icon_main_info_white_glyph

Opvang in Hengelo

In het asielzoekerscentrum aan de Havezatenlaan in Hengelo worden zo'n 250 mensen opgevangen door het COA. Het gaat hier vooral om gezinnen. De gemeente Hengelo heeft het voormalige stadskantoor aan de Hazenweg aangekocht om daar op termijn alle opvanglocaties van Hengelo onder één dak te brengen. In het voormalige kantoorpand worden nu honderden Oekraïense vluchtelingen opgevangen en er is noodopvang voor asielzoekers die in Ter Apel niet terecht kunnen.

In de Nederlandse opvanglocaties zitten mensen met allerlei achtergronden en van allerlei afkomsten en ze spreken vaak allemaal een andere taal. “We werken heel veel met non-verbale communicatie. Dat maakt het ook heel erg inclusief, zodat iedereen gewoon mee kan doen.”

Sportief

Mensen die vrijwilliger willen worden moeten volgens Wieldraaijer minimaal 21 jaar en ouder zijn. “We zijn vooral op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers die natuurlijk goed met kinderen zijn. En een beetje sportief zijn is ook wel belangrijk.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via https://www.sollicitatieteamup.nl/

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.