Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tactus Almelo pakt Herstelaward 2024 dankzij unieke lotgenotengroep

Whats App Image 2024 10 18 at 12 20 11 1
Van links naar rechts: Timo Bot (jurylid Herstelaward) met Wesley Remmelts en Hans Hoekstra (groepsbegeleiders van 'Kracht in Herstel')
Beeld: Jeannette Ooink

Tactus Verslavingszorg heeft de Herstelaward 2024 gewonnen tijdens de Landelijke Dag van Verslavingskunde Nederland. De prijs werd toegekend aan een project uit Almelo: een zelfhulpgroep die specifiek gericht is op mensen met een verslaving en een lichte verstandelijke beperking.

De zelfhulpgroep was één van de drie genomineerde initiateven. Uit alle inzendingen koos een professionele jury voor de lotgenotengroep ‘Kracht in Herstel’ vanwege zijn vernieuwende aanpak. De groepen worden georganiseerd door Intact - onderdeel van Tactus - en zorgorganisatie Aveleijn. Woordvoerder Jeannette Ooink is trots: “Het is ontzettend belangrijk dat mensen met lotgenoten kunnen praten om herkenning te vinden en hun verhaal te delen.” Ooink legt uit dat er een zelfhulpgroep speciaal is opgezet voor mensen met een licht verstandelijke beperking, omdat ook zij veel steun vinden bij elkaar.

Vertrouwd

Ooink legt uit dat de groep bewust gebruikmaakt van eenvoudige taal en wordt begeleid door iemand die ‘affiniteit’ heeft met de doelgroep. Dit zorgt voor een ‘vertrouwde’ omgeving waarin deelnemers zich begrepen voelen. “Dat is nodig”, benadrukt Ooink, “want mensen met een lichte verstandelijke beperking kampen niet zelden met verslavingsproblemen. Dit komt deels doordat zij gedrag van anderen sneller overnemen.”

icon_main_info_white_glyph

Intact

Intact organiseert lotgenotengroepen die op een unieke manier worden geleid: niet door professionals, maar door ervaringsdeskundigen. Mensen die persoonlijke ervaring hebben met een verslaving of als naaste hiermee te maken hebben gehad. Volgens Tactus begrijpen zij wat deelnemers doormaken en wat er nodig is om te herstellen.

“Lotgenoten oordelen minder snel, waardoor er ruimte ontstaat om open over je verhaal te zijn”

Praten helpt

Herstellen van een verslaving gaat namelijk verder dan alleen een behandeling; praten is cruciaal. Niet alleen voor mensen die zelf een verslaving hebben, maar ook voor hun naasten. De zelfhulpgroepen staan daarom open voor beide groepen. Ooink: “Veel mensen schamen zich voor hun verslaving, en dan helpt het om met lotgenoten te praten. Lotgenoten oordelen minder snel, waardoor er ruimte ontstaat om open over je verhaal te zijn.” Wederzijdse steun kan volgens Ooink gevoelens van eenzaamheid verminderen en een belangrijke stap zijn richting herstel.

Het Almelose project heeft met de Herstelaward een bedrag van 300 euro gewonnen. Dit prijzengeld mag geïnvesteerd worden in de lotgenotengroepen.

icon_main_info_white_glyph

De inloopavonden voor naasten van verslaafden zijn elke maandag van 19.30 tot 20.30 uur, bij Mensdoor Mens aan Hoornbladstraat 17. Meer info op tactus.nl/overzicht-intact/

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.