Verkeer
Stuur appje
Zoek

Drijvende kracht achter Enschedese voedselbank geridderd bij officiële opening van nieuwe locatie

20241019 koninklijke onderscheiding ruud gardenbroek Enschede voedselbank
Ruud Gardenbroek was bijna tien jaar voorzitter van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen.
Beeld: 1Twente/Niels Veurink

Hij speelde de afgelopen tien jaar een essentiële rol in de doorontwikkeling van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen. Onder meer met de recente verhuizing naar een nieuw onderkomen aan de Haaksbergerstraat. Mede vanwege zijn verdiensten voor de voedselbank is Ruud Gardenbroek bij zijn afscheid als voorzitter benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking van de koninklijke onderscheiding valt deze zaterdag samen met de officiële opening van het nieuwe pand. In de oude garage van Baan Twente is de voedselbank samen met de kledingbank en het meubeldepot ingetrokken onder de noemer De Vlecht.

Professionaliseren

Met ruim 100 vrijwilligers vervult de Voedselbank Enschede-Haaksbergen een belangrijke rol in de levens van zo'n duizend kwetsbare inwoners. Gardenbroek heeft de organisatie sinds zijn aanstelling in februari 2015 weten te professionaliseren.

De vrijwilligers hebben trainingen gekregen, de processen voor verwerven, verwerken en de uitgifte van voedsel zijn geoptimaliseerd, er zijn speciale protocollen voor voedselveiligheid en hygiëne vastgelegd en met de recente verhuizing is een nieuw concept uitgerold.

Lees verder onder de afbeelding.


20241019 koninklijke onderscheiding ruud gardenbroek voedselbank Enschede
Gardenbroek kreeg de Ridderorde opgespeld door wethouder Harmjan Vedder.
Beeld: 1Twente/Niels Veurink

Supermarktconcept

Vanuit een gedachtegang dat armoedebestrijding niet alleen gaat over geld, maar ook over waardigheid en grip krijgen op eigen leven, heeft Gardenbroek het zogenaamde supermarktconcept geïntroduceerd.

Geen kant en klaar kratten meer, maar klanten kunnen verspreid over de week langskomen en zelf boodschappen uitzoeken.

Kampeerclub

Niet alleen bij de voedselbank, maar ook bij de Nederlandse Kampeerauto Club heeft Gardenbroek voor een verbeteringsslag gezorgd. Tijdens zijn voorzitterschap - van 2013 tot 2019 - is de vereniging uitgegroeid naar bijna 55.000 leden en is er een nieuw bestuursmodel met een directeur-bestuurder en een Raad van Toezicht is opgetuigd.

Stokje overgedragen

Ruud Gardenbroek was tussen 1976 en 1990 huisarts in Enschede. Daarna adviseerde hij als geneeskundige verschillende zorgverzekeraars. Op zijn 67ste werd hij voorzitter van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen. Nu vindt hij het tijd om afscheid te nemen. Het stokje is onlangs overgedragen aan Ale Holsbrink.

Voor al zijn verdiensten is Gardenbroek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding rond het middaguur uit handen van wethouder Harmjan Vedder, onder toeziend oog van zo'n 175 genodigden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.