Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeenteraad Losser wil onderzoek naar verzilveringslening voor senioren met eigen huis

Jos in het veld
Jos in het Veld, CDA Losser
Beeld: Gemeente Losser

De gemeente Losser gaat onderzoeken hoeveel belangstelling er is voor een verzilveringslening voor senioren. Senioren kunnen hiermee maximaal de helft van hun woningwaarde aflossingsvrij verzilveren, zodat ze hun woning kunnen verduurzamen en/of aanpassingen in de woning kunnen realiseren.

Hypotheekvrije woning

Het CDA diende daarvoor tijdens de laatstgehouden raadsvergadering een motie in, die raadsbreed is aangenomen. “In deze tijd van woningtekort kennen we allemaal wel de starterslening. Starters kunnen bij de gemeente 20.000/30.000 euro voor de aankoop van een woning bij de gemeente lenen, zodat ze alsnog de woning kunnen kopen”, haalt CDA-raadslid Jos in het Veld als voorbeeld aan tijdens de ochtendshow van Twente FM.

Audiofragment
Verzilveringslening voor senioren in Losser | Jos in het Veld CDA Losser
Het CDA gemeente Losser heeft tijdens de raadsvergadering van dinsdag 15 oktober een motie ingediend om senioren te ondersteunen met een verzilveringslening.

Weinig te besteden

“Aan de andere kant zijn er in onze gemeente senioren, die een eigen huis hebben dat helemaal hypotheekvrij is, hun geld in de stenen hebben zitten, en doordat ze alleen AOW ontvangen, toch weinig geld te besteden hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld hun huis niet verduurzamen en daardoor de energiekosten omlaaghalen, en kunnen ook geen aanpassingen doen om het wonen prettiger te maken, zoals het installeren van een traplift.”

Oplossing

Het CDA denkt dat voor deze inwoners de mogelijkheid van een gemeentelijke verzilveringslening een oplossing kan zijn. Die verzilveringslening houdt in dat deze inwoners voor een deel van de waarde van hun woning een verzilverlening aan kunnen vragen bij de gemeente.

“Voor die centen kun je ervoor zorgen dat je huis verduurzaamd wordt, of dat je je huis aan kunt passen, omdat je graag op die stek wil blijven wonen”, aldus In het Veld. “We hebben het wel over wonen, bouwen, starters. Maar ook onze gemeente vergrijst steeds meer, en als je dat weet is het goed om hiervoor een visie te ontwikkelen.”

Verzilveringslening

De motie roept op tot het aanbieden van een verzilveringslening, waarmee senioren tot vijftig procent van de waarde van hun woning kunnen verzilveren zonder aflossingsverplichting, tegen een rente van 1,7 procent (peildatum 2024).

“deze senioren niet met de vinden omhoog staan van ‘help ons’. Dat zit niet in die generatie.”

In kaart brengen

Het CDA vraagt het college om via verschillende kanalen in kaart te brengen hoeveel senioren in de gemeente Losser in deze situatie verkeren. Daarnaast wordt het college opgeroepen te onderzoeken of de verzilveringslening naast de starterslening kan worden aangeboden.

Belangstelling

De gemeenteraad ondersteunde de motie unaniem. De gemeente Losser gaat nu onderzoeken of er belangstelling er is voor de verzilveringslening. In het Veld: “Een punt is dat deze senioren niet met de vinden omhoog staan van ‘help ons’. Dat zit niet in die generatie. De vraag is ook hoe je deze ouderen bereikt en of ze bereid zijn zich te melden.”

Tweede kwartaal 2025

Verwacht wordt dat het resultaat in het tweede kwartaal van 2025 terugkomt in de gemeenteraad om daar besproken te worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.