Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud-raadslid VVD Hengelo overleden na hersenbloeding: 'Jos had het hart op de tong'

241021 Jos Rikkerink FOTO
Vanmorgen is oud-VVD-raadslid Jos Rikkerink overleden.
Beeld: Ernst Bergboer / 1twente

Vanmorgen is oud-VVD-raadslid Jos Rikkerink (72) overleden. Drie weken geleden werd de Hengeloër getroffen door een zware hersenbloeding. Rikkerink kon bij z'n vertrek uit de gemeenteraad in 2022 rekenen op veel mooie woorden. Hij voelde zich er dan ook helemaal thuis: liefst vier periodes diende de oud-ondernemer de belangen van Hengelo.

Bij zijn afscheid, na de laatste verkiezingen, liet de oud-eigenaar van een fotozaak aan de rand van de binnenstad, weten het werk te gaan missen: "Ik heb in die zestien jaar veel mooie dingen bereikt. Zo help je soms mensen aan werk of zorg je dat ze hun huis niet worden uitgezet. Dat waren lang niet altijd VVD-stemmers. Ik was er voor elke Hengeloër."

Finest hour

Zijn finest hour beleefde Rikkerink in 2018, toen hij het samen met partijgenoten Gerard Gerrits (nu wethouder) en Onno Fiechter (vertrekkend fractievoorzitter) voor elkaar kreeg dat de VVD voor het eerst in jaren weer toetrad tot de coalitie: "Hengelo was lang een CDA/PvdA-bolwerk, waar desgewenst GroenLinks, D66 en/of SP mochten meedoen voor een meerderheid. De VVD was niet salonfähig."

Jos Rikkerink VVD Hengelo Ernst Bergboer
Lees ook
Jos Rikkerink: 'Ervaring wordt node gemist in Hengelose raad'

Toen Rikkerink in 2006 in de raad kwam, kreeg hij al snel het deksel op de neus: "Ik dacht dat ik Hengelo wel even kon veranderen, maar daarvoor heb je in de politiek heel veel geduld nodig. Gelukkig kon ik als ondernemer ook snel schakelen, anders had ik het geen zestien jaar volgehouden. In de oppositie beginnen is trouwens prima, dan leer je heel snel."

“Jos had altijd het hart op de tong. Hij was echter wel een teamplayer en kon zich er ook bij neerleggen als de meerderheid een andere mening was toegedaan.”

Fractievoorzitter Mitchell Boers van de VVD Hengelo was geschokt toen hij het nieuw vanmorgen hoorde: "Ik wist dat het slecht met Jos ging. Eerst zou hij voor revalidatie naar het Roessingh, maar dat bleek al snel een brug te ver. Het was wel duidelijk dat er geen verbetering te verwachten viel."

Mentor

Boers zag Jos Rikkerink als z'n mentor: "Ik heb veel aan hem gehad. Ik kwam in 2018 in de raad en sindsdien hebben we over alles en nog wat gespard. Hij had altijd het hart op de tong en zei dus wat-ie dacht. Hij was echter wel een teamplayer en kon zich er ook bij neerleggen als de meerderheid een andere mening was toegedaan."

Onwerkelijk

Volgens Boers was Rikkerink tot 3 weken terug nog heel actief bij de partij betrokken: "Verschillende raadsleden gingen met enige regelmaat een hapje met Jos en z'n vriendin eten. Het is daarom heel onwerkelijk dat hij er ineens niet meer is."

Fietsen

Op 22 maart 2022 nam Jos Rikkerink afscheid van de raad, twee dagen na z'n 70e verjaardag. Hij vertelde toen dat hij ernaar uitkeek meer tijd te kunnen besteden aan zijn andere passies: "Mijn kleinkinderen, er op uit trekken met de fiets en veel foto's maken. Maar dan gewoon als amateurfotograaf."

Jos Rikkerik werd enkele jaren ook al getroffen door een hersenbloeding. Daarvan herstelde hij toen volledig. Dat geluk viel hem dit keer helaas niet ten deel.

Dit schreef wethouder Gerard Gerrits - ook VVD - vanmiddag op z'n Facebookpagina:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.