Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse scheidsrechter Braamhaar helpt jonge scheidsrechters naar de top

Bij Twentse scheidsrechters denk je al snel aan namen als Bas Nijhuis en Eric Braamhaar. De 66-jarige oud-scheidsrechter Braamhaar is nu bezig met het begeleiden van jonge scheidsrechters en hen het vak bij te brengen. Dat vertelt hij in de uitzending van 1Twente Voetbaltijd op maandag 21 oktober. Naast het scheidsrechtersvak spreken presentator Julian Vriend en analist René Wagelaar met de tukker ook over zijn verleden bij Heracles Almelo en FC Twente.

De oud-scheidsrechter is al geruime tijd gestopt met fluiten en richt zich volledig op het begeleiden van jonge scheidsrechters. “Ik kan enorm genieten van een scheidsrechter tijdens een wedstrijd. Ik ben geen fan van een specifieke club”, vertelt Braamhaar. Hij maakte vooral naam in de Eredivisie en staat bekend om zijn stijl als een scheidsrechter van de 'oude stempel'.

Oude stempel

Braamhaar ziet dat de rol van de scheidsrechter de afgelopen jaren is veranderd, mede door de komst van de VAR. “Het is soms wat lastig met de VAR, dat begrijp ik. Maar als ik in het stadion ben, praat ik achteraf nog wel eens met de scheidsrechter van dienst. En dan hebben we het over de manier waarop hij heeft gefloten. Weet je, achteraf is het makkelijk praten.”

Lees verder onder de afbeelding.


Eric Braamhaar 1 c Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Met meer dan vijfhonderd gefloten wedstrijden in de Eredivisie en op Europees niveau heeft Braamhaar een indrukwekkende carrière achter de rug. “Er was ooit een befaamd duel tussen Ajax en PSV waarin Kenneth Perez de 4-1 scoorde. Ik kwam toen in de headlines omdat ik juichte, maar dat was niet voor het doelpunt zelf. Het ging om het voordeel dat ik op een mooie manier had gegeven. Dat was niet mijn slimste moment.”

Opleiden van Jonge scheidsrechters

Hoewel Braamhaar gestopt is als actieve scheidsrechter, is hij niet helemaal met pensioen. “Na zes jaar ben ik weer terug bij de KNVB om jonge scheidsrechters te helpen”, vertelt hij. “De KNVB had af en toe financiële problemen, maar dat is nu opgelost met het talentenproject. Ik begeleid nu een aantal jonge scheidsrechters, en één van hen heeft zelfs al in de Keuken Kampioen Divisie gefloten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.