Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede gaat zieke gemeentesecretaris tot de zomer vervangen: 'Urgente vraagstukken'

20241022 Kees Meijer gemeentesecretaris
Kees Meijer, de gemeentesecretaris/algemeen directeur van Enschede.
Beeld: Gemeente Enschede

De hoogste ambtenaar van de gemeente Enschede zit ziek thuis en wordt voorlopig niet terug verwacht in het stadhuis. Er wordt zelfs een tijdelijke kracht aangetrokken om Kees Meijer tot de zomer te vervangen. De sollicitatieprocedure voor een interim-gemeentesecretaris is in volle gang.

Vorige maand zat Kees Meijer nog naast wethouder Niels van den Berg (personeelszaken) in een van de eerste politieke vergaderingen na het einde van het zomerreces. Niet lang daarna meldde hij zich ziek. Voorlopig zal hij rust moeten houden.

Urgent vraagstuk

De langdurige afwezigheid van een topambtenaar is niet bepaald een pretje, zeker niet als de gemeente aan de vooravond staat van ingrijpende bezuinigingen. Er wordt een tijdelijke vervanger gezocht om dit 'urgente vraagstuk', dat ongetwijfeld effect gaat hebben op de ambtelijke organisatie, te begeleiden.

icon_main_info_white_glyph

Dit doet een gemeentesecretaris...

Een gemeentesecretaris staat aan het hoofd van de ambtelijke organisatie. Hij/zij is de eerste beleidsadviseur van burgemeester en wethouders, vormt de schakel tussen het college en de ambtenaren en is als algemeen directeur verantwoordelijk voor personeelsbeleid. Aangezien een gemeentesecretaris niet door inwoners wordt gekozen, hoeft hij geen politieke verantwoording af te leggen. De gemeentesecretaris is ook de ambtenaar met het hoogste salaris; in Enschede bedroeg de bezoldiging over 2023 ruim 177.000 euro.

In de vacature, die inmiddels is gesloten, wordt bovendien gesproken over de hoge werkdruk binnen de ambtelijke organisatie. Die vraagt ook om aandacht. Daarom zoekt Enschede dus naar een tijdelijke gemeentesecretaris die al minimaal vijf jaar ervaring heeft in die rol bij een vergelijkbare gemeente.

Tot zomer 2025

Zoals gemeld gaat het om een tijdelijke functie. De verwachting is dat de interim-gemeentesecretaris (die tevens de rol van algemeen directeur vervult) minimaal tot het zomerreces in 2025 aanblijft.

Kees Meijer, voormalig directeur van het Orkest van het Oosten, werd op 1 augustus 2019 aangesteld als gemeentesecretaris. In zijn functie kreeg Meijer met name afgelopen jaren een aantal pittige personeelsdossiers voor zijn kiezen, waaronder een onderzoek naar een 'angstcultuur' die op sommige ambtelijke afdelingen werd ervaren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.