Verkeer
Stuur appje
Zoek

Malkis Jajan is nu de jongste wethouder ooit in zijn stad: 'Enschedeër in hart en nieren'

Malkis Jajan 2 c Ernst Bergboer
Malkis Jajan legde voor zijn installatie de eed af.
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

Met een meerderheid van stemmen is VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan maandagavond geïnstalleerd als wethouder van Enschede. Jajan is met 28 jaar de jongste wethouder ooit in de gemeente. Hij volgt Jeroen Diepemaat op (de vorige jongste wethouder) die later deze week het burgemeestersambt in buurgemeente Losser zal aanvaarden.

Nadat Jeroen Diepemaat afgelopen zomer zijn vertrek als wethouder aankondigde, had de lokale VVD-fractie maar één dag nodig om een opvolger te vinden. Het werd Malkis Jajan, tot deze maandagavond fractievoorzitter in de gemeenteraad.

Niet verrassend

Opvallend is het volgens Rachel Denneboom, de nieuwe fractievoorzitter, niet dat er direct aan Jajan werd gedacht. "De nieuwe kandidaat stapt tijdens een raadsperiode in. Het is dus belangrijk dat zo'n kandidaat de lokale politiek en de gemeenteraad goed kent."

'Man een man, woord een woord'

En dat is met Malkis Jajan zeker het geval. De VVD'er werd na de verkiezingen in 2018 geïnstalleerd als raadslid en werd vier jaar later benoemd tot fractievoorzitter. "Een Enschedeër in hart en nieren", aldus Denneboom. "Loyaal en betrouwbaar. Een man een man, een woord een woord. Intelligentie en strategisch inzicht, maar bovenal een mens met humor. Bovendien houden we zo jong talent in onze stad", refereerde Denneboom aan een van de beleidswensen van de gemeente Enschede.

Stem op Kees van der Staaij

Dat er een meerderheid in de gemeenteraad te vinden is voor de benoeming van Jajan tot wethouder mag geen verrassing heten. Evenmin is het een verrassing dat er 'slechts' 23 van de 35 aanwezigen de naam van de 28-jarige VVD'er op het stembriefje schreef.

Gemeenteraad protest 1 Ernst Bergboer
Lees ook
Stil en wit raadsprotest tegen de afwezigheid van vrouwen in het Enschedese college

Er werden 9 stemmen uitgebracht op andere VVD-raadsleden, te weten Rachel Denneboom (4 stemmen), Jan de Lange (4) en Nicole Workel (1). Raadsleden Marianne Schouten (GroenLinks) en Piet van Ek (SP) kregen elk één stem. Ook voormalig landelijk SGP-voorman Kees van der Staaij kreeg een stem.

Hoewel de stemming anoniem is, is het feit dat Malkis Jajan een man is waarschijnlijk de reden voor in ieder geval een deel van de twaalf 'tegenstemmen'. GroenLinks-fractieleider Robin Wessels vroeg zijn VVD-collega voor de stemming of er geen geschikte vrouwelijke kandidaat was. "Nee", antwoordde Denneboom. "Wij kiezen de juist persoon op de juiste plek op het juiste moment."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.