Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ook Sickhouse vindt onderdak, als bijna laatste van de Enschedese creatieve broedplaatsen

Aike Lutkemoller - Marie Janin
Directeuren Aike Lütkemöller (rechts) en Marie Janin van broedplaats Sickhouse tekenen een huurcontract voor vijf jaar voor het Biljartpaleis aan de Oldenzaalsestraat.
Beeld: Sickhouse

Sickhouse krijgt een onderkomen in wat nu nog het Biljartpaleis aan de Oldenzaalsestraat is. Daarmee heeft ook de laatste van de creatieve broedplaatsen in Enschedese die vorig jaar dakloos werden een nieuwe stek.

Zomer vorig jaar: Spacebar sloot de deuren en de in zwaar weer verkerende koepelorganisatie PlanetArt stootte een heel aantal activiteiten af. Dat betekende einde onderdak voor de creatieve broedplaatsen uit het Enschedese alternatieve circuit die in het voormalige VVV-pand aan het Stationsplein huisden. En een naarstige zoektocht van gemeente en kunstenaarscollectieven naar plek.

Vijf jaar

Sickhouse was de laatste van de broedplaatsen die aan het Stationsplein zijn ontstaan voor wie dat nog niet was gelukt. Met de ondertekening van een huurcontract met makelaar Snelder-Zijlstra voor dat voormalige biljartwalhalla, is ook de organisator van het Overkill-festival verlost van een zwalkend bestaan. De huurovereenkomst geldt voor vijf jaar.

De creatieve broedplaats kreeg eerder dit jaar een vierjarige subsidie van de gemeente Enschede, die flink inzet op het behoud en de ontwikkeling van dit soort collectieven in de stad. De gemeente heeft ook bemiddeld in de totstandkoming van het contract met de verhurende makelaardij.

Alle ruimte

Aike Lütkemöller, een van de twee dragende krachten achter Sickhouse, is heel blij met de nieuwe plek. En met de termijn van vijf jaar. “Dat betekent dat we kunnen bouwen, zonder druk van het zoeken naar een volgende nieuwe plek.” Die vijf-jarentermijn kan bovendien worden verlengd, volgens Lütkemöller.

“We hebben zin om ons huis weer op te bouwen”

Het Biljartpaleis biedt alle ruimte die de cultuurclub zoekt. “Twee grote biljartzalen, horeca aan de voorzijde en een woning boven.” Sickhouse wil de woning ombouwen tot drie plekken voor kunstenaars die Enschede tijdelijk aandoen. Ook de rest van het pand wacht een fikse verbouwing om het ‘ons eigen te maken’. “We hebben zin om ons huis weer op te bouwen.”

Per mei 2025

Ingangsdatum van het huurcontract is mei 2025. De officiële opening wordt in september volgend jaar verwacht. Daarmee zal Sickhouse, als het om evenementen gaat, nog een tijdlang de samenwerking met andere partijen en plekken blijven zoeken. Afgelopen zomer resideerde de kunstenaarsclub een maand of twee in het Vestzaktheater aan de Walstraat.

Ook voor het jaarlijkse games- en digikunstfestival Overkill komt de verhuizing naar het Biljartpaleis te laat. Overkill vindt plaats van 20 tot en met 24 november in de Performance Factory.

Museum of the Future 6
Lees ook
Broedplaatsen en nachtclubs; de zoektocht van Enschede naar ruimte

Met de nieuwe huisvesting voor Sickhouse zijn er nog twee collectieven uit de Enschedese underground die een plek zoeken. Dat gaat om Studio Complex, nu nog gevestigd in de geschakelde loodsen op het voormalige Wegenerterrein, en het relatief nieuwe Nightclub Collective Enschede (NiCE), dat aast op het ING-pand op de kop van de Haaksbergerstraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.