Hij heeft wat pijntjes over z'n hele lichaam en het resultaat viel ook ietsje tegen, maar oud-Hengeloër Vincent Klaaskate kijkt desondanks terug op een prachtig WK Ultimate Beach in het Portugese Portimao. Ultimate beach is niks anders dan de strandvariant van ultimate frisbee, een teamsport met - uiteraard - een frisbee in de hoofdrol.
De in Hengelo opgegroeide Vincent Klaaskate (25) deed van maandag tot en met vrijdag met z'n Wageningse club WAF ('Wageningen Allround Frisbee') in Portugal mee aan het WK. Met daarin 120 teams in drie categoriën: mannen, vrouwen en gemengd. WAF mikte op een plek in het linkerrijtje, maar ze vonden zich op vrijdag terug op plek 34 van de 40 deelnemers in hun klasse.
Klaaskate: "In een paar wedstrijden viel het kwartje net de verkeerde kant op." Niet dat het zo slecht ging: "We hebben gewoon nog niet zoveel internationale ervaring. Sterker nog: dit is ons eerste grote internationale toernooi."
WAF kwalificeerde zich voor het WK door in de open klasse Nederlands kampioen te worden. "De open klasse is feitelijk de mannenklasse. In de open klasse stelt een club zijn fysiek sterkste spelers op en dat zijn over het algemeen natuurlijk mannen."
Vincent Klaaskate belandde vanuit Hengelo in Wageningen door z'n keuze voor de studie landschapsarchitectuur. In z'n Twentse jaren deed hij aan langebaanschaatsen en op het Twickel College liet een leraar hem en wat klasgenoten al kennismaken met ultimate frisbee. Inmiddels studeerde hij eerder dit jaar af en nu werkt hij voor een bureau in Arnhem, maar hij woont en sport nog altijd in Wageningen. En die sport is ultimate frisbee gebleven.
En dat dus als niet-student bij een studentenclub als WAF: "Je kunt na je studie nog vijf jaar lid blijven van WAF. Daarna moet je op zoek naar een burgerclub of iets anders gaan doen. Dat duurt voor mij nog een paar jaar. Ik zie wel wat ik tegen die tijd doe."
Op Universiteit Twente zijn de Disc Devils Twente actief. Ooit begonnen als studentenvereniging, maar tegenwoordig ook een burgerclub. Klaaskate: "Die spelen een klasse lager dan wij, maar er zijn genoeg toernooien waar je elkaar treft. Ultimate frisbee is natuurlijk een klein wereldje."
De strandvariant van ultimate frisbee is een stuk zwaarder dan de veld- of de zaalvariant, legt Klaaskate uit: "Het is veel lastiger springen en lopen. Daardoor ligt het tempo een stuk lager en wordt de hele speldynamiek anders. Na een dag vol wedstrijden ben je gesloopt. Om dat spelen op zand te trainen, gingen we voorafgaand aan het WK elke week naar Scheveningen en dichterbij huis hebben we zandverstuivingen opgezocht."
Wat het WK in Portugal extra zwaar maakte, waren de dagen met veel wind en die ene totaal verregende dag: "Elf wedstrijden in vijf dagen onder die omstandigheden tegen tegenstanders van wereldniveau, dat was pittig. Ik heb nu dan ook een aantal lichte blessures, waardoor ik even rustig aan moet doen."
Veel wedstrijden spelen in korte tijd is niks nieuws voor ultimate-beoefenaars. "Omdat de clubs overal in het land zitten en de afstanden dus enorm zijn, houden we gemiddeld eens per maand competitiedagen op één locatie. Wageningen is dan bijvoorbeeld een dag lang gastheer voor clubs uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Iedereen speelt die dag dan drie wedstrijden, waardoor je als club niet elk weekend hoeft te spelen. Scheelt fors in reistijd."
Ultimate frisbee is ooit begonnen onder studenten in universiteitssteden. Inmiddels zijn er echter meer burgerclubs dan studentenclubs. Klaaskate: "Niet zo gek natuurlijk. Als studenten ouder worden, moeten ze uiteindelijk stoppen bij hun studentenclub. De eersten die dat destijds meemaakten, richtten hun eigen club op. Die burgerclubs zijn tegenwoordig zelfs in de meerderheid."