Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Hengelo koopt bioscoop om woningen te kunnen bouwen: 'Intentie is om het te slopen'

240819 bioscoop hengelo cinema 3 FRANKLIN VELDHUIS
De bioscoop aan de Beekstraat komt in handen van de gemeente Hengelo, die gaat er woningbouw realiseren in de toekomst.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1twente

De gemeente Hengelo gaat de bioscoop in de Beekstraat kopen. Een paar maanden geleden zette bedrijf Movie Unlimited Bioscopen het pand in de verkoop voor bijna 1,2 miljoen euro. De filmliefhebber hoeft niet te treuren: het gebouw blijft de komende vijf jaar nog een bioscoop en wordt door de huidige exploitant gehuurd. In de toekomst wordt de bioscoop gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.

Voor de gemeente was de aankoop van de bioscoop een buitenkansje. Die betaalt 1,1 miljoen euro voor het pand. Wethouder Gerard Gerrits zegt dat er al gesprekken waren met de eigenaar van de bioscoop over de gebiedsontwikkeling. "Die gesprekken namen ineens een wending, doordat de bioscoop te koop werd aanboden." Dat de bioscoop mogelijk na een eventuele verkoop ook meteen zou sluiten, was echter iets dat de gemeente wilde voorkomen. Een bioscoop wordt voor de binnenstad als een enorme meerwaarde gezien.

240819 bioscoop hengelo cinema 3 FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Voor iets meer dan een miljoen is-ie van jou; de Hengelose bioscoop gaat in de verkoop

Door de aankoop van het pand door de gemeente Hengelo is een win-win-situatie ontstaan voor beide partijen. Een definitief vertrek van de bioscoop op korte termijn is voorkomen en de gemeente kan verder met plannen ontwikkelen voor de langere termijn. "De huidige exploitant kan de komende vijf jaar op deze locatie doorgaan met de bioscoop en heeft daarmee de tijd om in de toekomst misschien naar een betere locatie te kijken dan waar ze nu zitten."

Hart van Zuid?

Wat de gemeente betreft, zou die locatie ten zuiden van het station in Hart van Zuid kunnen zijn. "Op die manier ben je toekomstgericht bezig om het ene gebied te transformeren naar wonen en te zorgen dat je elkaar de tijd geeft om te kijken naar een soortgelijke functie elders."

“De intentie is om het te slopen en er woningen te realiseren”

De huidige exploitant huurt tegen marktconforme tarieven. Tussen de gemeente Hengelo en Movie Unlimited Bioscopen is een huurcontract van vijf jaar afgesproken. "Na die periode zijn we van elkaar af en hebben we de tijd om met hen of een andere partij om de tafel te gaan zitten", zegt Joop Nijenhuis, programmamanager Binnenstad. "Ik denk overigens niet dat ze tegen die tijd in Hengelo nog iets nieuws gaan opzetten, maar het geeft ons wel de kans om samen naar andere partijen te zoeken, die wel zoiets willen."

Cadeautje

Wethouder Gerrits zegt het 'geen cadeautje' te willen noemen dat het pand te koop werd gezet: "Dan is het wel een duur cadeautje, maar het is wel een cadeautje dat alles nu samenkomt en past in de richting die we als college hebben gekozen voor de stad. Op langere termijn is de intentie om te slopen om daar - aansluitend op het V&D-gebied, inclusief Vios en De Nul - woningen te realiseren."

“Het is een cadeautje dat alles samenkomt en past in de richting die we als college hebben gekozen voor de stad.”

Het gebied rond de Beekstraat wordt de komende jaren ontwikkeld tot een woondistrict. Zo wordt het voormalige V&D-pand getransformeerd tot complex met zo'n 40 appartementen en ook gaat discotheek Vios tegen de vlakte om plaats te maken voor woningen. Door Welbions zijn in 2023 al 5 drive-inwoningen en 29 appartementen gerealiseerd aan de Marskant/Brugstraat (het gebied achter de Beekstraat).

Twee jaar geleden kreeg Hengelo voor de ontwikkeling van dat gebied nog een subsidie van 4,8 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), afkomstig uit het potje Impulsaanpak Winkelgebieden (IW).

Movie Unlimited Bioscopen

Vijf jaar geleden kwam de bioscoop in de Beekstraat in handen van Movie Unlimited Bioscopen. Dat bedrijf heeft ook nog bioscopen in Almelo en Kampen. Eind vorig jaar werd een bioscoop in Zevenaar van de hand gedaan. Volgens de verkopende makelaar wilde het bedrijf het Hengelose filiaal verkopen 'vanwege de leeftijd van één van de compagnons'.

Gerard Gerrits LICHT Ernst Bergboer
Lees ook
Hengelose wethouder Gerrits: 'Meer banen creëren en huizen bouwen om stad leefbaar te houden'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.