Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zes woningen Janninkscomplex in Enschede hersteld na waterschade: bewoners kunnen terug naar huis

20241022 Janninkscomplex Enschede Google Maps
Beeld: Google Maps

Negentien huurders van het Janninkscomplex worden op 21 juli getroffen door zware regenval in Enschede. Het hemelwater stroomt via de straat hun woningen binnen, met grote schade tot gevolg. Pas in september zijn de woningen in het pand droog genoeg om te kunnen starten met herstelwerkzaamheden. Inmiddels is een deel van de woningen – na herstel – opgeleverd en kunnen de eerste bewoners weer terug naar hun huis.

De getroffen bewoners van het complex moesten door de stortregen deze zomer noodgedwongen hun woning verlaten en werden tijdelijk ergens anders ondergebracht. In september is woningcorporatie De Woonplaats begonnen met de renovaties. Volgens de woningcorporatie kon dat niet eerder, omdat de woningen nog te vochtig waren.

Deel van de appartementen herstelt

Inmiddels zijn zes van de negentien woningen gerenoveerd en opgeleverd aan bewoners. De Woonplaats verwacht dat alle getroffen appartementen voor het einde van het jaar klaar zijn. Per woning zijn twee weken nodig voor de herstelwerkzaamheden.

Renovatie

In die twee weken worden onder meer scheuren in de betonvloer hersteld, wordt de vloer waterdicht gemaakt en wordt schimmel weggehaald. Er komt een vijftien centimeter hoge plint langs de muren, zodat het water niet meer in de wanden kan trekken. Beschadigd stucwerk en oud behang worden verwijderd en vervangen door nieuw glasvezelbehang. Ook wordt per woning apart bekeken welke delen, naast de standaard werkzaamheden, nodig zijn om te herstellen of vervangen.

THUMBNAIL WATEROVERLAST 2024 JULI
Lees ook
The day after: Enschede ruimt op na hevige regenval

De Woonplaats zegt samen met gemeente Enschede te gaan kijken naar maatregelen in de openbare ruimte in de omgeving van het pand om de kans op wateroverlast in de toekomst te verkleinen. Bij de algemene entree van het Janninkscomplex komt in ieder geval een waterschot. Voor een oplossing tegen binnenkomend water bij de deuren naar de tuin wordt nog gekeken.

Andere wijken met schade

Voor getroffen woningen in de Enschedese wijken Pathmos en Stadsveld werkt de woningcorporatie aan een herstelplan. “In deze wijken gaat het om een andere situatie. Daar waren houten vloeren aanwezig en is er sprake van vervuiling door rioolwater. Hierdoor is meer tijd nodig voor het herstel”, aldus De Woonplaats.

20240802 Overstromingen Pathmos Yaleesha Fohlinger wateroverlast
Lees ook
Tientallen bewoners moeten door rioolwaterschade hun geliefde Pathmos tijdelijk verlaten: 'Heb op straat zitten janken'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.