Verkeer
Stuur appje
Zoek

Saxion-studenten worden vier jaar gevolgd voor documentaire: ‘We hopen met alle vijftien te eindigen’

Het journalistieke platform SaxNow maakt een documentaire waarin het platform een groep van vijftien studenten minimaal vier jaar volgt. De reeks heet GEN SAX. In vier jaar willen makers Rik Visschedijk en Bas Klaassen het pad van de studenten actief volgen. De documentaire wordt vormgegeven door jaarlijkse metingen met daarin vraaggesprekken met de studenten.

Het idee is gebaseerd op de Britse UP Series van filmmaker Michael Apted. Deze documentaire wordt bestempeld als de ‘beste documentaire ooit gemaakt’. “Onze reeks lijkt erop, maar is niet hetzelfde. Wij volgen ze minimaal vier jaar en hopen daardoor een beeld te krijgen hoe een schoolcarrière eraan toe gaat”, vertelt journalist Visschedijk.

Intro

De studenten zijn gekozen tijdens de INTRO van Saxion. “We spraken daar jongeren aan of ze mee willen werken”, zegt Visschedijk. Of de studenten zich ervan bewust waren dat ze zich voor langere tijd zouden committeren aan een meerjarige documentaire, was in het begin nog onzeker. Die vraag is inmiddels beantwoord. “We hebben ze direct in de stoel gezet, vragen gesteld en ze konden weer door. Aan het contact dat we daarna met ze hadden, blijkt toch dat ze een hun keuze zonder te veel promillage in hun bloed hebben gemaakt.”

Samenblijven

De journalisten van SaxNow hopen dat de groep zo veel mogelijk bij elkaar blijft. “Alleen is dat normaal gesproken niet aan de orde. Ook dat willen we graag laten zien. Als ze gestopt zijn proberen we ze dus alsnog te volgen.”

Vier jaar

De studenten worden vier jaar van hun leven gefilmd. “Dat betekent ook dat we ze het liefst ook buiten schooltijd willen volgen. Rond speciale dagen zouden we ook ze bij elkaar willen zetten om daar een ander soort reportage te maken”, aldus de documentairemakers. “In zo'n groep van vijftien studenten stopt altijd wel iemand met zijn studie. Ook die willen we dan in het oog houden om te zien hoe dat eraan toe gaat.”

Eerste aflevering

De eerste aflevering van de reeks die later gebundeld wordt, is kort geleden verschenen. Hierin zijn deelnemers Laura, Lisa, Jonah, Jikke, Jaap, Floor, Bart, Bastiënne, Stella, Naud, Hanna, Rover, Jayden, Lars en Gizem aan het woord over hun dromen en wie zij zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.