Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Experiment geeft starters in Oldenzaal voorrang bij koop ‘betaalbare’ nieuwbouwwoning

Gravenbeek
Oldenzaal gaat experimenteren met het voorrang geven aan starters bij de koop van een woning in nieuwbouwprojecten als de Gravenes.
Beeld: Gemeente Oldenzaal

De gemeente Oldenzaal gaat experimenteren met het toewijzen van een woning aan starters tot 35 jaar middels een huisvestingsvergunning. Een aangenomen motie van de VVD moet dit mogelijk maken, maar de uitvoering daarvan heeft nog wel wat voeten in aarde, zo bleek maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Er was een handreiking van wethouder Murat Yildirim nodig om twijfelende raadsleden over de streep te trekken.

VVD-forumlid Erwin Iepma greep een aanpassing van de Huisvestingswet door de Eerste Kamer aan om middels een motie de gemeente Oldenzaal de gelegenheid te bieden een beetje ‘bij te sturen’ op de woningmarkt. In de motie wordt het college opgeroepen om gedurende 2 jaar een experiment uit te voeren, waarbij starters tot 35 jaar voorrangsrecht krijgen bij de koop van een nieuwbouwwoning van maximaal 390.000 euro.

Jongeren binden aan Oldenzaal

Door startende woningzoekenden de mogelijkheid te bieden tot het aanvragen van een huisvestingsvergunning voor een nieuwbouwwoning kan de gemeente Oldenzaal deze specifieke doelgroep voorrang te verlenen. Achterliggende gedachte bij dit experiment met een huisvestingsvergunning is het (blijvend) binden van jongeren aan Oldenzaal, waar de vergrijzing sterker toeneemt dan elders in het land.

Handreiking wethouder

Wethouder Murat Yildirim zei de motie heel graag te willen ‘omarmen’, maar zag ook wel degelijk de nodige beren op de weg bij de uitvoering ervan. Zo heeft de gemeente Oldenzaal geen huisvestingsverordening. Die is nodig om huisvestingsvergunningen te kunnen afgeven. Yildirim: “Het moet allemaal wel goed geborgd zijn. En dat kost tijd.” Bij wijze van handreiking zegde de wethouder toe in het eerste kwartaal van 2025 met een ‘procesvoorstel’ te komen.

Kritische kanttekeningen

Met die toezegging maakte Yildirim de weg vrij om de motie ongewijzigd in stemming te brengen. Daar bestond enige twijfel over omdat er door meerdere fracties kritische kanttekeningen werden geplaatst bij dit experiment. Met name bij de WG-fractie leefden twijfels over de effectiviteit en uitvoerbaarheid van een huisvestingsvergunning. Zo was er de vrees dat veel starters buiten de boot zullen vallen, omdat ze het geld niet hebben voor een nieuwbouwwoning waarvan de koopprijs kan oplopen tot bijna 4 ton.

Audiofragment
Motie 'experiment woningvergunning' Oldenzaalse VVD aangenomen | Erwin Iepma
De Oldenzaalse VVD dient de motie 'experiment woningvergunning in omdat oktober bekent staat als woonmaand.

‘Wie kan dat opbrengen?’

Zo kreeg de indiener van de motie, Yalmar Mekelenkamp, vanuit de WG-fractie de vraag of hij wel wist hoeveel een woning van 4 ton per maand kost. Hij kreeg het antwoord er meteen bij: 7000 euro! “Wie kan dat opbrengen?!” Mekelenkamp haastte zich te zeggen dat het bij de 390.000 euro, die in de motie wordt genoemd, gaat om de maximale koopprijsgrens. “Ik zie niet hoe wij groepen zouden uitsluiten.” Nadat wethouder Yildirim met zijn toezegging de kou uit de lucht had gehaald, werd de motie met een ruime meerderheid (16 voor, 5 tegen) aangenomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.