Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Stichting Hoge Hexel krijgt Kulturhus in eigendom van gemeente Wierden voor symbolisch bedrag van 1 euro

Hoge Hexel vanuit de lucht
Hoge Hexel
Beeld: Twente FM

De publieke tribune in de raadzaal van het gemeentehuis in Wierden zat gisteravond, dinsdag 22 oktober 2024, vol met Hexelaars. Zij waren er getuige dat, na visies, vragen en antwoorden, de commissie ermee akkoord ging dat de gemeente Wierden het Kulturhus Hoge Hexel voor het symbolisch bedrag van 1 euro overdraagt aan de gelijknamige stichting.

Het voorstel komt als A-stuk op de agenda van de raadsvergadering en dat betekent dat er in de raad geen discussie over is en het voorstel als formaliteit afgehandeld wordt. Kortom, Stichting Kulturhus Hoge Hexel kan de voorbereidingen treffen om aan de slag te gaan. In het voorstel is namelijk ook sprake van een krediet dat de gemeente Wierden beschikbaar stelt voor de uitbreiding van het gebouw voor BSO en Kinderopvang.

Waardevolle aanvulling

Marcel Dubbink, voorzitter van de stichting Kulturhus Hoge Hexel, bepleitte vooraf de zaak. De komst van het Kulturhus, opgericht in 2009, is een zeer waardevolle aanvulling gebleken voor Hoge Hexel, met name voor de leefbaarheid, benadrukte hij.

“De waarde van het Kulturhus is niet in exploitatie uit te drukken.”

Recht op subsidies

“Omdat wij het pand huren van de gemeente, zijn we afhankelijk van de gelden van de gemeente Wierden. Wanneer we zelfstandig zijn hebben we meer financiële mogelijkheden. Een zelfstandig Kulturhus krijgt ook meer mogelijkheden voor subsidies. Omdat we nu huren, hebben we daar geen recht op”, aldus Dubbink.
Alleen wanneer de stichting eigenaar is van het Kulturhus, kan men aanspraak maken op de subsidie van de Provincie (100.000,- euro) vanuit het programma ‘vitaal platteland’. Dat geldt ook om voor andere subsidies in aanmerking te komen.

Lijst van activiteiten

“De waarde van het Kulturhus is niet in exploitatie uit te drukken; de deuren staan open voor kleinste tot oudste inwoner van Hoge Hexel", stelt Dubbink. Een opsomming van een uitgebreide lijst van activiteiten laat zien dat het Kulturhus het kloppend hart van Hoge Hexel is.

Exploitatie

Ondanks de inzet van vrijwilligers en voldoende activiteiten en bezoekers, was het vanaf het begin moeilijk om de exploitatie rond te krijgen. Vandaar dat zes jaar geleden met de gemeente Wierden hierover gesproken werd. Er werd een verbetering doorgevoerd in de exploitatie, maar dat bleek niet voldoende.

BSO en kinderopvang

Het bestuur besloot daarop te gaan investeren in onder andere een buitenschoolse opvang en kinderopvang: een belangrijke voorziening voor de school om zo het leerlingenaantal in stand te houden. Omdat deze voorziening ontbrak, maakten ouders de keuze hun kind buiten Hoge Hexel naar school te laten gaan. “Dodelijk voor het voorbestaan van onze school”, aldus Dubbink.

Sodom en Gomorra...

De gesprekken met de gemeente verliepen moeizaam, aldus Dubbink. Tijdens een van die gesprekken kwam Sodom en Gomorra er nog aan te pas: “Toen de vrouw van Lot achteromkeek naar Sodom en Gomorra, werd ze een zoutpilaar. Dit gebeurt ons ook als we blijven achteruit kijken.”

Het stichtingsbestuur wil echter graag vooruitkijken. En kreeg daarbij de steun van de commissies, en straks officieel van de gemeenteraad.

1 euro

De gemeente Wierden draagt het gebouw voor 1 euro over aan de stichting. De ondergrond blijft van de gemeente.
De gemeente draagt, als huidige eigenaar van het gebouw, zorg voor herstelwerkzaamheden aan het gebouw zodat het onderhoud weer van een adequaat niveau is. Verder werkt de gemeente mee aan de uitbreiding van het gebouw, voor onder andere een BSO en kinderopvang.

“Als we het Kulturhus op een goede manier willen overdragen moeten we er eerst tijd en energie in steken.”

Kwart miljoen euro

“Er is meer ruimte nodig, zodat de gezinnen met kinderen in Hoge Hexel bij basisschool De Driesprong terecht kunnen voor kinderopvang en BSO”, aldus wethouder Richard Kortenhoeven in de ochtendshow van Twente FM. “Daarnaast heeft het gebouw wat mankementjes die we met elkaar op gaan lossen. Als we het Kulturhus op een goede manier willen overdragen moeten we er eerst tijd en energie in steken. Er moet onder andere een nieuwe verwarmingsinstallatie komen.”

De gemeente steekt er in totaal een kwart miljoen euro in. Het stichtingsbestuur heeft inmiddels al diverse toezeggingen ontvangen van subsidieverstrekkers.

Het voorstel over het Kulturhus werd als eerste behandeld. Een uitnodiging van voorzitter Tjeerd Koetje aan de bezoekers om ook de rest van de vergadering bij te wonen, mocht niet baten. Tevreden verlieten de Hexelaars de tribune. Eén enkele belangstellende bleef achter...

Audiofragment
Stichting Kulturhus Hoge Hexel zelfstandig | Richard Kortenhoeven
Kulturhus van gemeente Wierden naar de Stichting Kulturhus Hoge Hexel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.