Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Tubbergen heeft sluitende begroting voor 2025, maar gezamenlijke ‘vuist richting Den Haag’ blijft

Frank Niens voorgedragen als wethouder Tubbergen
Frank Niens, wethouder gemeente Tubbergen
Beeld: Keerpunt 22

De begroting 2025 van de gemeente Tubbergen is sluitend, maar vanaf 2026 wordt het vanuit financieel oogpunt minder. “Dit komt vooral door minder structureel geld vanuit Den Haag waardoor, bij ongewijzigd beleid, een niet sluitende meerjarenbegroting ontstaat. In dat geval is er dan ook geen ruimte om nieuwe initiatieven te starten”, benadrukt wethouder financiën Frank Niens.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen hebben er in het voorjaar 2024 voor gekozen deze meerjarige tekorten bewust zichtbaar, om zo samen met andere gemeente een vuist te maken richting Den Haag. Dit heeft voor een deel effect gehad omdat het Rijk een taakstelling deels heeft teruggedraaid. Feit blijft echter dat er vanaf 2026 nog steeds fors minder geld is in vergelijking met voorgaande jaren.

Wethouder Frank Niens: “Hoewel we samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aandacht blijven vragen voor een rechtvaardige financiering van taken, ontkomen we er niet aan om onze verantwoordelijkheid te nemen en ook te zorgen voor een sluitende meerjarenbegroting.”

Begroting 2025 eerste stap

Het samenstellen van een sluitende begroting voor het komende jaar 2025 is voor het college de eerste stap om vervolgens met de financiële uitdagingen voor de jaren erna aan de slag te gaan.
“Hierdoor krijgen we tijd en ruimte voor een zorgvuldige afweging van verschillende zoekrichtingen die leiden tot een sluitende meerjarenbegroting met daarin wellicht wel ruimte voor nieuwe ambities”, aldus de wethouder.

Extra verhoging ozb

Stijgende kosten werken uiteraard ook door in de begroting 2025 van de gemeente Tubbergen. Alles wordt duurder en dat heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld de inzameling en verwerking van afval en het onderhoud en de vervanging van het rioolsysteem. Als gevolg daarvan stijgt ook de afvalstoffenheffing en het rioolrecht vanuit de afspraak deze kostendekkend te laten zijn. Voor de onroerendezaakbelasting wordt een inflatiecorrectie doorgevoerd van 2,1 procent vermeerderd met een extra verhoging van 3 procent procent waartoe eerder al was besloten.

Middenmoot

Al met al een beperkte stijging van de lokale lasten, aldus wethouder Niens. “We begeven ons keurig in de middenmoot van alle Nederlandse gemeenten waar het gaat om de lokale lastendruk en dat is in deze tijd best iets om trots op te zijn.”

Tandje minder

Om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting heeft het college een aantal richtingen benoemd waarin bezuinigingen plaats kunnen vinden. Zo wordt er gekeken naar de kostendekkendheid van de verschillende leges, het indexeren van de belastingen maar ook naar taken waartoe gemeenten wettelijk niet verplicht zijn of waar het, wettelijk gezien, een tandje minder kan.

Bijdrage bedrijfsvoering

Ook vraagt het college een bijdrage vanuit de bedrijfsvoering. Door verder in te zetten op het optimaliseren van de processen binnen Noaberkracht in samenhang met het verder digitaliseren van de systemen zien directie en bestuur van Noaberkracht kans om op termijn structureel geld te besparen zonder dat de dienstverlening aan de inwoners daar last van heeft.

Druk op landelijke overheid

De gemeente Tubbergen presenteert een sluitende begroting 2025 en een meerjarenbegroting met uitdagingen waarin geen ruimte is voor ambities en het opvangen van tegenvallers. Het college blijft samen met de VNG en de provincie druk uitoefenen op de landelijke overheid. Niens: “De structurele financiering van de gemeenten dient ook na 2025 te worden ingevuld zodat we alle aan ons opgelegde taken ten behoeve van onze inwoners kunnen blijven vervullen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.